duminică, 22 iulie 2018

A murit Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu!Fostul șef al Securității în timpul regimului comunist Tudor Postelnicu și ministru de Interne în decembrie 1989, a murit, sâmbătă, la vârsta de 86 de ani, decesul fiind confirmat de soția sa, potrivit Digi 24.

Tudor Postelnicu a fost internat mai multe săptămâni la Spitalul Militar, soția sa fiind cea care a confirmat decesul în cursul zilei de sâmbătă.

Tudor Postelnicu a fost șeful Securități, între 1978 – 1987, fără să dețină un grad militar de general. Numele său este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care și Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu.

Acesta a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului din anul 1977 și a fost numit apoi șeful Departamentului Securității Statului.


Postelnicu devine ministru de Interne în 1987 și membru al Comitetului Central al PCR, funcții pe care le păstrază până la Revoluția din decembrie 1989, în urma căreia este arestat de revoluționari.

A fost judecat de Tribunalul Militar, în februarie 1990, în "procesul celor patru", alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă.

În urma procesului Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viață, confiscarea averii și privarea de unele drepturi civile. Face recurs, iar instanța decide să îi schimbe încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, din care a executat șapte.

În timpul uneia din ședințele publice ale procesului, încerând să își justifice faptele, Postelnicu a declarat: ”Am fost un dobitoc!”.

Comenteaza aceasta stire