marţi, 20 august 2019

Ambulanțe mai vechi de 10 ani la SMURD: unele dintre ele au toate piesele schimbate!Conducerea ISU Cluj a reclamat, astăzi, vechimea și uzura ambulanțelor SMURD din dotare, unele având peste 10 ani vechime sau toate piesele înlocuite.

"Cad ambulanțele și rămânem descoperiți în zone izolate din județ", spune șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Șeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că o ambulanță are o durată medie de funcționare de 5 – 6 ani, după care intră într-o uzură fizică și morală, notează Mediafax.

"Suntem într-o situație dificilă în ceea ce privește ambulanțele SMURD, stăm foarte prost la acest capitol. Există posibilitatea de a nu ne putea îndeplini toate misiunile, dacă nu vom primi ambulanțe în acest an nu știu cum ne vom descurca pe partea de intervenții medicale de prim ajutor. Avem o singură ambulanță care are sub 5 ani de viață, în condițiile în care orice ambulanță are o durată medie de funcționare de 5 – 6 ani, apoi intră într-o uzură fizică și morală, dacă depășește 6 ani nu este una pe care să te poți baza sută la sută", a spus Moldovan.

Potrivit acestuia, există și ambulanțe mai vechi de 10 ani.

"Le reparăm pe cele vechi, încercăm să asigurăm continuitatea în intervenție, dar este foarte greu. Este o problemă care ne macină zilnic, în cazul în care cad ambulanțele rămânem descoperiți în zone izolate din județ cum ar fi Băișoara, Aghireșu, Mociu”, a adăugat șeful ISU Cluj.

Potrivit acestuia, s-au făcut demersuri la MAI pentru achiziția de ambulanțe, dar răspunsul a fost că nu există finanțare.

Medicul șef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, a declarat, la rândul său, în aceeași conferință de presă, că ar trebui să existe o rezervă de mașini de 25 sau 50% pentru a se putea interveni în condiții optime.

"Avem și ambulanțe la care, practic, s-au schimbat cam toate piesele, iar problema care apare este cea privind siguranța lor în intervenție, a siguranței echipajului, pentru că, în momentul în care se înlocuiesc foarte multe subansamble, nici cei care le repară nu mai oferă garanții. Cu cât se uzează mai mult, este și problema ajungerii la intervenție, pentru că merg mai greu, nu prind viteza care trebuie, demarează mai greu”, a subliniat Golea.

Potrivit acesteia, au existat și ambulanțe care s-au defectat pe drum spre intervenții și a fost nevoie de trimiterea unui alt echipaj care să preia pacienții.

În ceea ce privește resursele umane, la ISU Cluj sunt disponibile 74 de posturi, de ofițeri sau subofițeri, fiind solicitată o aprobare pentru angajare de personal pentru a putea face față activităților.

"Pe partea de avizare - autorizare este un volum mare de muncă, lipsa de personal ne împiedică să ne face munca la timp”, a mai spus Ion Moldovan.

La nivelul SMURD Cluj, parcul auto cuprinde patru ambulanțe de Terapie Intensivă, 12 de prim ajutor, o mașină de Terapie Intensivă pentru nou- născuți care deservește opt județe și două mașini de victime multiple folosite și de județele din jur.

Comenteaza aceasta stire