miercuri, 21 august 2019

Asemănările într-un cuplu pot prezice viitorul relației, potrivit unui studiuOamenii sunt mereu în căutarea perechii potrivite, iar acest model de comportament ar putea prezice de cine se vor îndrăgosti și viitorul acestei relații, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) și citat de EFE.

Relațiile de dragoste au un impact semnificativ asupra bunăstării persoanelor, însă modul în care oamenii formează un cuplu cu anumite persoane cu care au caracteristici similare nu este atât de clar, potrivit lui Yoobin Park, cercetător la Universitatea Toronto din Canada și unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au studiat asemănările din cuplurile actuale și cele din trecut, folosind date cuprinse în așa numitul The German Family Panel (pairfam) care culege anual și în mod aleator datele a peste 12.000 de persoane.

Autorii au urmărit cuplurile participante din 2008. Participanții care s-au implicat după această dată într-o relație de cuplu au descris trăsăturile personalității lor în ceea ce privește, printre altele, simpatia, conștiința, extraversiunea, nevrozele sau deschiderea spre experiențe.

Studiul a identificat un model constant în diferitele tipuri de personalități și a semnalat tendințe ale indivizilor de a se simți atrași de un anumit tip de persoane, chiar și atunci când există posibile diferențe individuale în extinderea fenomenului.

În jurul anului 2017, 332 de participanți la studiu au avut o relație cu două persoane diferite care au completat evaluările de personalitate. În termeni generali, cuplurile actuale de participanți și-au descris propriile personalități în moduri similare celor avute în relații anterioare.

De exemplu, autorii au găsit evidențe care arată că acei participanți care s-au descris ca având un grad înalt de extraversiune și deschidere spre alte experiențe au fost înclinați să aibă parteneri similari cu cei din relațiile anterioare.

Autorii au ajuns la concluzia că oamenii tind să aibă relații de dragoste cu parteneri care au personalități similare.

"Acest model coerent de personalitate poate avea implicații potențiale în a prezice cu cine vor forma un cuplu unii indivizi, precum și modul cum va evolua această relație", au precizat cercetătorii canadieni.

Comenteaza aceasta stire