miercuri, 20 februarie 2019

Bulgaria va propune închiderea imediată a frontierelor UE pentru migranțiBulgaria, care deține până pe 30 iunie președinția semestrială a Consiliului UE, va propune la minisummitul de duminică privind migrația închiderea imediată a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru migranți și crearea unor centre pentru refugiații de război în afara spațiului comunitar, transmite vineri agenția de presă Reuters.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a argumentat că odată ce fluxurile migratorii vor fi stăvilite, UE va putea să se ocupe de migranții aflați în Europa, având grijă de cei care fug de conflicte și repatriindu-i pe ceilalți.

'Voi insista pentru închiderea imediată a frontierelor externe ale întregii Uniuni Europene', a spus Borisov în timpul unei vizite surpriză în parlamentul de la Sofia, ce a urmat unei cereri de clarificări formulate de opoziția bulgară cu privire la poziția guvernului în chestiunea migrației.

În opinia șefului executivului bulgar, în Turcia și Libia ar putea fi create centre de primire care să gestioneze fluxul de migranți înainte ca aceștia să ajungă în Europa. De asemenea, el speră că prin măsurile pe care le-a sugerat ar putea fi atenuate temerile statelor UE ce se opun unor cote obligatorii de migranți. 'Temerea lor este că nu există garanții că acest proces nu va continua', a explicat Borisov, adăugând că va discuta din nou despre acest subiect cu omologul său ungar, Viktor Orban.

Acesta din urmă și liderii celorlalte trei state din Grupul de la Vișegrad au refuzat să participe la minisummitul european privind migrația ce va fi organizat duminică, la Bruxelles, de executivul comunitar.

Comisia Europeană a transmis anterior că cel puțin 16 țări au 'semnalat' intenția de a participa la minisummitul ce va avea loc duminică, respectiv Franța, Germania, Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Malta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Slovenia și Croația.

Dar cancelarul german Angela Merkel a temperat așteptările cu privire la acest minisummit, menționând că va fi ' o reuniune de lucru și de consultări și nu va exista o declarație cu concluzii'.

Comenteaza aceasta stire