marţi, 20 august 2019

Bușoi: Ministerul Sănătății acționează pro-vaccinare doar în crizăVicepreședintele PNL Cristian Bușoi a transmis miercuri că vaccinarea populației trebuia făcută "consistent și consecvent". El mai spune că Ministerul Sănătății și Guvernului trebuiau să se informeze și să acționeze pentru vaccinarea cetățenilor din timp.

"Intensitatea epidemiei nu este <voia sorții>. Suntem în topul UE la îmbolnăviri pentru că Ministerul Sănătății acționează pro-vaccinare doar în criză. Epidemia nu a lovit din senin cu intensitatea asta. Nu este <voia sorții> și noi nu avem ce face; am ajuns să avem atâția morți pe fondul lipsei de vaccinare. Guvernul trebuia să informeze și să vaccineze populația, dar asta trebuia făcut consistent și consecvent de ani de zile. Bolnavii cu forme severe nu sunt vaccinați, iar așa cum arată avertizările la nivel european, până la 1 martie, numărul celor care se îmbolnăvesc va crește în toată Europa", a transmis vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi, conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conform sursei citate, acțiunile desfășurate de diferite organizații non-guvernamentale și formarea opoziției părinților se datorează lipsei de acțiune a Ministerului Sănătății.

"De câțiva ani de zile, discut public și cu autoritățile și cu medicii, pe cât îmi este posibil, despre obligația autorităților de a informa și de a vaccina , dar reacția Guvern, Ministerul Sănătății este foarte lentă, iar asta, doar dezinteres se poate numi. Repet un lucru pe care l-am spus și acum un an și acum doi ani: Miniserul Sănătății, principala autoritate care reglementează în domeniu, nu a informat la timp populația cu privire la importanța vaccinării, iar opoziția părinților față de vaccinare precum și acțiunile desfășurate de diverse organizații non-guvernamentale împotriva vaccinării s-au consolidat tocmai din cauza faptului că Ministerul Sănătății nu a desfășurat, la timp, propriile campanii de informare, prin care populația să conștientizeze importanța vaccinării, dar și riscurile privind reapariția unor boli deja eradicate", a transmis acesta, conform sursei citate.

Bușoi a adăugat faptul că medicii au atras atenția asupra lipsei de vaccinuri și a unei campanii dedicate informării publice cu privire la beneficiile vaccinării.

"Și mai subliniez un lucru : medicii au atras atenția în repetate rânduri privind necesitatea unei campanii puternice de informare publică și au cerut, totodată, adoptarea unor măsuri care să încurajeze vaccinarea. De asemenea, au atras atenția că, în diverse ocazii, vaccinurile – chiar și cele uzuale – lipsesc. În plus, deși procedurile de achiziție de vaccinuri ar trebui să înceapă în luna februarie-martie, întodeauna s-au demarat în ultimul moment, de parcă nu ar fi binecunoscut că în perioada rece există riscul de epidemie de gripă", a adăugat vicepreședintele liberal.

Conform acestuia, în România "nu a existat în această guvernare, deși s-a confruntat cu mai multe crize epidemiologice, soldate cu morți, o preocupare prioritară pentru vaccinare. Avem epidemie, după epidemie, acum gripă, anul trecut rujeolă, numărăm victime cât nicio țară civilizată din UE, dar stăm cu Legea vaccinării la sertar".

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt peste 50 de decese din cauza bolii.

O femeie de 71 de ani din județul Gorj, nevaccinată antigripal, a murit, miercuri, din cauza gripei, anunță DSP Gorj. Numărul deceselor a ajuns astfel la 57.

Comenteaza aceasta stire