sîmbătă, 23 martie 2019

Bustul lui Nicolae Titulescu a fost dezvelit în Parlamentul EuropeanBustul fostului diplomat Nicolae Titulescu a fost dezvelit, marți, la Parlamentul European, unde va fi expus permanent, alături de alte personalități ale continentului european.

Jim Higgins, chestor al Parlamentului European, a declarat că amplasarea bustului lui Nicolae Titulescu în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles reprezintă un eveniment "deosebit de istoric și de simbolic". "Acest bust a fost în mai multe capitale europene și acum își găsește un cămin permanent, aici, în Parlamentul European", a declarat Jim Higgins.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că ceremonia de dezvelire a bustului lui Titulescu reprezintă "un eveniment foarte important" care marchează începutul unei campanii de promovare a României.

"De-a lungul timpului cei din PDL, Monica Macovei, Cristian Preda, au făcut foarte mult rău României. Imaginea României în PE a fost foarte afectată de minciunile spuse și în plenul Parlamentului, și scrisori trimise colegilor. Aveam nevoie de o campanie de promovare a ceea înseamnă România europeană și această campanie nu putea să înceapă altfel decât cu Nicolae Titulescu, un diplomat de excepție al Europei, nu numai al României", a spus Ivan.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai subliniat că acest eveniment, care va fi urmat și de altele, este și o încercare "de a repara, pe cât posibil, răul făcut anul trecut".

În cadrul ceremoniei a luat cuvântul și fostul premier Adrian Năstase, președintele Fundației Nicolae Titulescu, cea care a donat Parlamentului European bustul fostului diplomat român.

Nicolae Titulescu este "o personalitate care pentru România reprezintă un simbol al acestei legături extraordinare între România și Europa". "Filosofia sa era că Europa trebuie să se regăsească în România (...), dar și că Europa fără România nu poate exista. A fost un soldat al păcii, acesta a fost mesajul pe care l-a transmis întotdeauna", motiv pentru care își are locul în "galeria marilor personaje ale istoriei și vieții europene", a declarat Adrian Năstase.

Fostul premier a fost însoțit la ceremonia din PE de fiul său cel mare, Andrei Năstase.

Bustul din bronz al fostului diplomat român și președinte al Ligii Națiunilor Nicolae Titulescu (1882-1941) a fost realizat de artistul Doru Drăgușin.

Sculptorul a mărturisit că are o legătură specială cu fostul diplomat, întrucât s-a născut în localitatea Nicolae Titulescu, din județul Olt.

La ceremonia de dezvelire au participat mai mulți europarlamentari din Grupul S&D, dar și din PPE.

La eveniment au fost invitați și europarlamentari români din alte grupuri politice din cadrul Parlamentului European, dar aceștia nu au dorit să participe.

Primirea și dezvelirea bustului ar fi trebuit să fie făcută de către Martin Schulz, președintele Parlamentului European, dar acesta a fost nevoit, după vizita efectuată. marți în Olanda, să plece în Germania din cauza unor probleme în familie.

Mediafax

Comenteaza aceasta stire