sîmbătă, 25 mai 2019

Care sunt opțiunile tinerilor care nu obțin diploma de Bacalaureat

20:02, 20 mai 2018 375 vizite


Absolvenții de liceu care nu s-au înscris pentru a susține examenele de Bacalaureat, dar și tinerii care nu au reușit să promoveze examenul maturității, se pot îndrepta către alte domenii cum ar fi școlile postliceale sau cursurile de calificare. 

Anul trecut, doar 116.000 din absolvenții promoției 2017 s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat din cei 200.000 de elevi care au terminat clasa a XII-a.

Printre motivele care-i determină pe liceeni să nu se înscrie la examenul maturității se numără frica de eșec, sărăcia și dorința de a nu-și continua studiile.

„Știm foarte bine situația care există în România cu privire la gradul ridicat de sărăcie, în special în mediul rural. Foarte mulți tineri din mediul rural au acest risc, de a nu absolvi liceul din cauza sărăciei. Mulți nu se înscriu la Bacalaureat din cauza că nu au bani pentru meditații și le este frică de un eșec. (...) Unii simt constrângeri din partea familiei să-și câștige existența cât mai repede, iar astfel mulți renunță la a se înscrie pentru a susține Bacalaureatul”, a precizat președintele Consiliului Național al Elevilor, Ioana Băltărețu.

Specialiștii susțin că fenomenul elevilor care nu se înscriu pentru a susține examenul de Bacalaureat este mai amplu, având rădăcinile încă din clasele primare și gimnaziale.

„Noi ne permitem în continuare ca și țară să pierdem cam o jumătate din generație, dar constatăm acest lucru și ne punem mâinele în cap abia la finalul clasei a XII-a, când elevii ori nu se înscriu la bac, ori dacă se înscriu îl pică.(...) Copii care au luat sub 5 la evaluarea națională merg în continuare la liceu, pentru că învățământul este obligatoriu până în clasa a X-a. Pentru acei care deja sunt în clasa a X-a nu există un examen care să-i elimine pe unii și să-i direcționeze către o cale profesională”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu.

Vișoianu susține că o parte dintre acești tineri pleacă peste hotare, iar acolo viitorul lor este incert.

„Unii dintre aceștia se vor înscrie la șomaj, atâta timp cât va exista, iar alții vor rămâne în familie devenind o presiune, pentru că trebuie cheltuieli pentru întreținere. Unii dintre ei vor pleca să muncească în străinătate, cel puțin în sezonul de construcții. Există posibilitatea ca unii să devină delicvenți, să aibă practici nesănătoase. (...) Sunt o forță de muncă de care statul își bate joc că nici nu i-a educat, nici nu i-a calificat și reprezint un potențial de creștere ratat a României”, a spus Daniela Vișoianu.

Specialiștii sunt de părere că motivul pentru care acești tineri ajung să nu aibă o diplomă de Bacalaureat este sistemul neperformant din România.

„Mulți elevi cred că este mult mai important să faci bani, nu contează cum și în ce fel, decât să mergi la școală. (...) Sistemul nostru educațional nu este centrat pe nevoile noastre majore, încă ne lăudăm cu un sistem educațional formal, în condițiile în care 40% din elevi sunt analfabeți. Abandonul sesiunii de Bac este un punct final a unei traiectorii care a fost sortite eșecului. România are cel mai neperformant sistem educațional din Uniunea Europeană, suntem pe ultimul loc”, a spus sociologul Gelu Duminică.

Totodată, sociologul susține că este important ca tinerii să dobândească o competență cerută de piața muncii.

„Nici nu este normal ca toată lumea să aibă diplomă de bac. România ca orice stat are nevoie de muncitori care să aibă diplomă de calificare și competențe. Copilul nu trebuie să aibă diplomă, trebuie să aibă o competență. Ceea ce contează este o competență. Acești copii pot să meargă să învețe o meserie care ulterior îi va ajuta să-și câștige existența”, a precizat Gelu Duminică

Reprezentanții Fedrației Asociaților de Părinți sunt de părere că adulții au un rol important în a urmări activitatea copilului și a-i recomanda o școală profesională, dacă este cazul.

„Faptul că nu se înscriu elevii la bac nu trebuie să îi surprindă pe părinți, pentru că de-a lungul anilor de liceu un părinte trebuie să știe activitatea propriului copil. (...) Cred că trebui să punem accent pe școlile de meserii. Părinții trebuie convinși că nu este obligatoriu ca fiecare copil să termine liceul, sunt meserii la ora actuală care sunt foarte bine plătite, care pot asigura o viață de familie liniștită. Copii care sunt slabi și nu vor să învețe trebuie ghidați către meserii și școli profesionale, nu către examenul de Bacalaureat”, a spus președintele Asociației de Părinți din România, Iulian Cristache.

Potrivit unui raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat), numărul tinerilor din România cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, care nu sunt înscriși la o instituție de învățământ sau la un loc de muncă este de 20% din totalul populație, față de 15% în Uniunea Europeană.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), peste 18 mii de locuri de muncă vacantă sunt destinate persoanelor fără diplomă de Bacalaureat.

„Din totalul locuri de muncă vacante aflate în evidența ANOFM, 8.751 locuri de muncă necesită studii liceale, 173 erau oferite persoanelor cu studii postliceale, iar 9.911 erau destinate persoanelor cu studii profesionale”, se arată într-un răspuns ANOFM, la solicitarea Mediafax.

Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă posibilitatea tinerilor care au promovat sau nu examenul de Bacalaureat o indemnizație de șomaj. Aceasta este de 250 de lei pe lună și se acordă, la cerere, pentru o perioadă de șase luni.

„Menționăm că în anul 2017, prin serviciile oferite de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, au fost încadrate în muncă 73.838 persoane cu studii profesionale, 96.264 persoane cu studii liceale, iar 8.007 persoane cu studii postliceale”, mai precizează ANOFM.

Sursa citată precizează că domeniile în care nu se cere diplomă de Bacalaureat, la angajare, sunt: lucrări de construcții, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, activități de protecție și gardă sau restaurante.

La solicitarea Mediafax, Ministerul Educației Naționale a menționat că absolvenții de liceu care nu susțin examenul de Bacalaureat pot continua formarea profesională prin învățământul terțiar nonuniversiar – școală postliceală.

De asemenea, MEN precizează că absolvenții care termină liceul și nu se înscriu imediat la examenul final, au posibilitatea de a se înscrie la acest examen în următoarele sesiuni care se organizează anual la nivel național.

Pentru sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din acest an s-au înscris aproximativ 18.000 de absolvenți din seriile anterioare, iar în aceeași sesiune a anului trecut, au fost peste 19.500 de candidați.

 

 

Comenteaza aceasta stire