miercuri, 20 februarie 2019

Cei 13 sportivi blocați în peștera din Thailanda au fost salvați!Cei 12 copii și antrenorul lor blocați în peștera Tham Luang din nordul Thailandei au fost salvați de echipele de intervenție, anunță surse oficiale, citate de CNN.

Ultimii trei membri ai echipei de fotbal și antrenorul lor au fost scoși din peșteră marți, după mai mult de două săptămâni petrecute în subteran, au declarat reprezentanții Forțelor Navale din Thailanda.

„Nu știm dacă este un miracol, știință, sau altceva. Cei 13 sportivi au fost scoși afară din peșteră”, au anunțat reprezentanții Forțelor Navale.

Ultima parte a operațiunii constă în scoaterea la suprafață a celor patru salvatori, printre care și un doctor, care au stat cu copiii în peșteră după ce i-au găsit.

„Urmează să îi scoatem și pe salvatori”, au declarat reprezentanții Forțelor Navale într-o postare pe Twitter.

Prim-ministrul thailandez a declarat că cei cinci sportivi scoși marți din peșteră au primit îngrijiri medicale la fața locului, înainte să fie transportați la spitalul din Chiang Rai unde sunt tratați cei opt copii salvați în primele două zile ale operațiunii.

Copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani și antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost declarați dispăruți în data de 23 iunie. După ce aceștia au intrat în subteran, ploaia torențială a cauzat inundarea peșterii.

Cei 13 sportivi au fost găsiți în viață în data de 2 iulie, de către doi scafandri britanici, după nouă zile petrecute în subteran.

Băieții și antrenorul lor ajunseseră mai departe în peșteră decât credeau autoritățile. Scafandrii sperau să îi găsească pe o porțiune numită Plaja Pattaya, dar aceasta era inundată complet. Aceștia au fost găsiți la aproximativ patru kilometri distanță de ieșire.

La acel moment, era discutată cea mai bună metodă de a-i scoate pe copii din peșteră. Salvatorii au ajuns la două opțiuni: să aștepte până nivelul apei din peșteră scade sau să îi învețe pe copii să folosească echipamentul scafandrilor.

Îngrijorați de posibilitatea ca peștera să se inunde și mai tare în urma ploilor torențiale, autoritățile au decis duminică începerea operațiunii de scoatere a copiilor la suprafață.

Operațiunea de salvare a copiilor a durat trei zile, cu pauze pentru înlocuirea rezervelor de oxigen de pe traseu și mai multe verificări de siguranță. De asemenea, aceasta a reprezentat un efort internațional, echipajul de salvare fiind alcătuit din experți din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos și Myanmar.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar și voluntari civili.

Elon Musk, fondatorul companiilor SpaceX și Tesla și-a oferit sâmbătă ajutorul pentru operațiunea de salvare. Acesta a trimis un mini-submarin pentru ușura munca salvatorilor, dar acesta nu a fost folosit.

„Chiar dacă echipamentul trimis de Elon Musk este performant din punct de vedere tehnologic, nu se încadrează în planul nostru de salvare a copiilor din peșteră”, a declarat Narongsak Osotthanakorn, șeful operațiunii de salvare.

Operațiunea, deși reușită, s-a soldat cu moartea unui fost scafandru al Marinei din Thailanda. Ofițerul Saman Kunan, în vârstă de 38 de ani, a murit vineri, după ce a rămas fără oxigen în drum spre ieșirea din peșteră. Misiunea lui era să depoziteze rezerve de oxigen pe traseul inundat pe care urmau să îl parcurgă copiii.

Comenteaza aceasta stire