miercuri, 20 februarie 2019

Cozi la înscrierea pentru Universitatea de Medicină. Candidat: Mă văd lucrând peste hotareÎnscrierile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București au început, joi, iar sute de absolvenți au stat la coadă pe holurile instituției pentru a-și depune dosarul. În acest an, instituția scoate la concurs 1.400 de locuri.

În prima zi de înscriere, sute de absolvenți de liceu care vor să devină studenți la Facultatea de Medicină au venit încă de la primele ore ale dimineții pentru a depune dosarul la secretariatul facultății. Tinerii spun că pentru a ajunge student la medicină s-au pregătit mult astfel încât să obțină punctaj mare la testul de admitere.

“Mi-am dorit încă de când eram mică să dau la medicină și m-a pasionat această ramură. Nu am emoții pentru examen pentru că am fost la simulare și am obținut 68 de puncte din 100”, a declarat Andreea, candidată la medicină generală.

“Vreau să ajut oamenii în primul rând. Acesta este motivul principal pentru care sunt aici. Când eram în clasa a X-a, am început să mă uit la un serial despre medici, “Grey's Anatomy” și mi-a plăcut ce am văzut acolo și cumva m-a motivat. Totuși, mi-a plăcut și din liceu chimia. Aș vrea să merg la specializarea chirurgie generală, însă până în 2024, când va trebui să aleg, mai este mult”, a declarat o altă candidată la medicină generală.

“Am emoții pentru examenul de admitere, deși la simulare am avut un punctaj bun. Cu cât se apropie acea zi, am emoții mai mari. Miza e mare pentru că nu depun în altă parte, doar asta îmi doresc. (...) Sunt sigură că voi reuși să intru, nu mi-am pus problema că nu intru pentru că în ultimii doi ani doar asta am făcut, am învățat pentru examen”, a spus o altă tânără.

Un alt candidat, Radu Berteanu, precizează că decizia de a deveni medic a apărut în copilărie, atunci când suferea de o boală gravă, iar medicii din România nu l-au putut ajuta.

“Motivația mea a început când eram pacient și am avut o boală destul de grea, am avut craniofaringiom, adică o tumoare care se dezvoltă în craniu. Văzând câtă suferiță mi-a adus asta și nu doar pentru mie, dar și pentru apropiații mei, m-a făcut să-mi dau seama că nu vreau să mai văd mutra aia de copil trist la niciun pacient. Atunci medicii din România nu m-au putut ajuta și am plecat peste hotare pentru operație”, susține Radu Berteanu, candidat la medicină generală.

Radu Berteanu spune că nu va lucra în niciun spital din Român. Tânărul susține că sistemul legislativ din țara noastră împiedică medicii să-și desfășoare activitatea.

“Mă văd activând peste hotare pentru că atunci când am avut acea problemă, am fost tratat afară pentru că în acel timp nu existau mijloacele necesare. Acolo spitalul activa altfel, nu am văzut medici încruntați ca la noi. (...) Mi-ar fi plăcut să rămân în România să fiu eu acel care schimbă ceva, dar mă gândesc că degeaba încerci să schimbi ceva când un întreg sistem legislativ te contracarează”, a adăugat Radu Berteanu, candidat la medicină.

Reprezentanții studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” spun că cea mai mare concurență este la Facultatea de Medicină generală.

“Anul acesta ne așteptăm să fie concurența de patru studenți pe un loc. (...) Cei mai mulți se înscriu la Facultatea de Medicină, la Stomatologie, iar după la Moașe și Asistență Medicală. (...) Din experiența anilor trecuți, un număr mare de persoane a plecat peste hotare, undeva 30%, însă generațiile noi vor din ce în ce mai puțin să plece. Faptul că s-au mărit salariile medicilor este un plus pentru elevi ca să dea la medicină și să rămână în țară. (...) Un medic trebuie să aibă condiții. Trebuie de investit mult mai mult în spitale”, a declarat reprezentantul studenților din cadrul U.M.F, „Carol Davila” ,Teodor Cristian Blidaru.

Anul acesta, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” scoate la concurs 1.402 de locuri, dintre care 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 302 locuri cu taxă.

Înscrierile se vor face în perioada 12 – 18.07.2018 între orele 9:00- 16:00, cu excepția zilei de duminică, 15 iulie, când nu se vor putea face înscrieri. Examenul de admitere va avea loc pe 25 iulie.

Taxa de înscriere este de 250 lei pentru toate facultățile și specializările.

U.M.F. “Carol Davila” acceptă pentru înscriere la studiile universitare de licență, fără concurs de admitere, candidații care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele naționale recunoscute de M.E.N., la disciplinele Biologie, Fizică și Chimie.

Comenteaza aceasta stire