sîmbătă, 24 august 2019

Crin Antonescu: Proiectul privind Codul rutier nu va fi introdus în Guvern în următoarele două săptămâniLiderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, că BPN al PNL a luat decizia politică potrivit căreia proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, în forma nouă, să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni, acest timp urmând a fi destinat dezbaterilor.

"Am convenit - asta e o decizie politică a BPN, din care și domnul Stroe face parte, ca vicepreședinte al partidului, ca proiectul, în forma sa cea nouă, să nu fie introdus în săptămâna viitoare, următoarele două săptămâni, cel puțin, pe ordinea de zi a Guvernului spre a fi adoptat, pentru a putea lăsa timp dezbaterilor, discuțiilor între inițiatorii proiectului și toți cei care în societatea românească - asociații, grupuri - sunt direct și explicabil legați de acest proiect", a spus Antonescu.

El a infirmat faptul că ministrul de Interne ar fi fost acuzat, criticat sau "certat" în ședința BPN al PNL de către colegii săi liberali cu privire la acest proiect.

"Am văzut discuțiile, nu s-a apucat nimeni să-l acuze, critice sau certe pe ministrul de Interne. Am avut cu domnul Stroe o discuție chiar amănunțită asupra intențiilor care se regăsesc în proiectul domniei sale, asupra cauzelor, formulelor, soluțiilor", a adăugat Antonescu.

Noul Cod Rutier urma să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în urmă cu o săptămână, că acordă activității Guvernului de până în prezent nota 8, iar miniștrilor PNL nota 7, reclamând lipsa de comunicare a acestora pe politicile publice și exemplificând prin cazul ministrului de Interne, Radu Stroe, care nu a consultat PNL în privința noului Cod Rutier.

El a menționat că una dintre nemulțumirile pe care le are față de activitatea miniștrilor PNL îl privește pe Radu Stroe în legătură cu modificarea Codului rutier. Liderul PNL a afirmat că înainte ca Stroe să propună modificarea legislației nu a discutat în partid acest subiect.

Antonescu a afirmat că în proiectul de modificare a Codului rutier este posibil să fie pedepse prea aspre.

"Ideea de a înăspri trebuie totuși calibrată cumva mai gradual. Adică există sentimentul, am vorbit cu mulți oameni în aceste zile, care nu m-au sunat să mă întrebe dacă m-am certat sau dacă m-am împăcat cu Ponta, m-au sunat să-mi explice că e totuși prea mult pentru o greșeală pe care o poți comite să-ți pierzi permisul patru ani", a afirmat liderul PNL, menționând că nu este "expert" în acest domeniu, dar că subiectul ar putea fi discutat în partid și cu premierul.

Antonescu a menționat că în prezent nu se pune problema remanierii lui Radu Stroe, legată de acest subiect.

Neplata amenzilor rutiere în termen de 30 de zile ar putea duce la suspendarea permisului de conducere, iar în anumite cazuri șoferii care produc accidente grave ar putea rămâne fără permis până la trei-patru ani, a declarat săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, ministrul de Interne, Radu Stroe.

Ministrul de Interne a precizat că instituția pe care o conduce pregătește, pentru această toamnă, o serie de modificări ale legislației privind regimul circulației rutiere în România, acestea vizând câteva aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numărului de morți și răniți de pe șoselele României.

Miercuri, premierul Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, ca la definitivarea noului Cod Rutier, aflat în dezbatere publică, să țină cont mai ales de numărul prea mare al deceselor în accidente și amenzilor neplătite, ministrul spunând însă că a "atenuat" din sancțiuni inclusiv după emisiuni TV.

"Să țineți cont de toate opiniile, dar cel mai mult vă rog să țineți cont de realitate: avem mult prea mulți oameni care mor pe străzi în accidente rutiere, mult prea mulți oameni care nu plătesc amenzi - noi le dăm amenzile și ei le aruncă la coș, că nu pățesc nimic - prea multe vieți pe care am putea să le salvăm. O să fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supuși unei legislații mult mai dure, dar cred că suntem din nou într-un moment, ca și în alte zone, în care trebuie să luăm decizii. Continuați dezbaterea, îndreptați ce este de îndreptat, dar nu vă înmuiați", i-a spus Ponta ministrului, în ședința de guvern.

Ministrul a afirmat că se lucrează permanent la acest document, dar că au fost "atenuate" unele dintre sancțiunile pecuniare, inclusiv cele legate de ridicarea carnetului de condus, deoarece a ținut cont de observații primite din partea unor "personalități", a unor colegi din Parlament și altele formulate "la emisiunile din media".

"Nu va fi chiar atât de rău...", a continuat Stroe, întrerupt însă de Ponta care l-a atenționat ca noul Cod Rutier să nu fie totuși "chiar foarte bun".

Ministrul a continuat spunând că nu drumurile, ci consumul de alcool, viteza și condusul fără carnet sunt principalele cauze care conduc la accidente rutiere.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră abuzive sancțiunile propuse în proiectul noului Cod Rutier și cere modificarea acestora, precum și introducerea de măsuri care să stabilească responsabilități și pentru pietoni și autoritățile care administrează drumuri.

Mediafax

Comenteaza aceasta stire