duminică, 18 august 2019

Criză de heparină în spitale. Ministerul Sănătății, despre soluțiile găsiteMinisterul Sănătății a informat vineri că, împreună cu Unifarm, a identificat soluții pentru aducerea, în perioada imediat următoare, a 100.000 fiole de heparină prin procedura de autorizare pe nevoi speciale.

Potrivit unui comunicat remis presei de minister, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a solicitat distribuitorilor să direcționeze cantitățile disponibile cu prioritate unităților în care lipsește acest produs.

"Urmare a informațiilor apărute privind discontinuitatea în aprovizionare cu heparină, Ministerul Sănătății precizează următoarele: în prezent, în România, doi producători de heparină dețin autorizații de punere pe piață. Unul dintre aceștia nu a comercializat până în prezent niciun produs, deși este înregistrat în CANAMED, deoarece se află în procedură de acreditare GMP la ANMDM. Cel de-al doilea producător a anunțat la sfârșitul anului trecut că se confruntă cu probleme de fabricație, confirmate și de o alertă rapidă transmisă de Agenția Medicamentului din Germania. Consecința acestor disfuncționalități de producție a fost retragerea unor serii din Europa, iar urmare a acestei situații în mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinuități în aprovizionare", se arată în comunicatul citat.

Conform acestuia, Ministerul Sănătății a inițiat o serie de discuții cu cei doi producători înregistrați pe piața din România și cu ANMDM.

"Producătorul cu discontinuități de producție a informat Ministerul Sănătății că data probabilă a revenirii pe piață este luna aprilie 2019, iar producătorul aflat în procedură de acreditare a anunțat că are un stoc semnificativ de fiole de heparină în depozite pe care le poate pune pe piață începând cu a doua jumătate a lunii februarie, imediat ce se finalizează procedurile de acreditare", explică sursa citată.

Ministrul Sorina Pintea a solicitat ANMDM să urgenteze procedura de acreditare a producătorului cu stocuri de heparină și Direcției de specialitate din MS să monitorizeze situația aprovizionării cu heparină în următoarea perioadă, relevă comunicatul.

Ministerul Sănătății susține că există un stoc de 67.000 de fiole heparină care pot fi redistribuite în funcție de necesități.

"Având în vedere că la ora actuală, în Europa, în cadrul ședințelor de hemodializă se utilizează ca anticoagulant atât heparina cu greutate moleculară mică, cât și heparina nefracționată, specialiștii nefrologi din Comisia MS recomandă unităților de dializă să utilizeze în principal heparina cu greutate moleculară mică, lăsând pentru ultimă instanță heparina nefracționată, astfel încât în această perioadă heparina nefracționată să fie direcționată către spitalele cu secții de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională", menționează sursa citată. 

Comenteaza aceasta stire