luni, 18 iunie 2018

Cum faci rețeaua WiFi de acasă mai rapidă în 10 pași simpli

17:59, 20 martie 2017 1003 vizite


Deși întregul domeniu de rețelistică reușește în continuare să fie un mit pentru cei mai mulți dintre noi, ar fi bine să vă familiarizați un pic cu infrastructura unei rețele wireless.

E bine să știți cum funcționează, dar mai ales ce ați putea să faceți pentru a-i mări acoperirea și performanța. Înainte de a lua o decizie radicală vizavi de routerul vostru actual, parcurgeți această listă pentru a vă face rețeaua WiFi mai performantă. Cu un pic de noroc, s-ar putea să nu fiți nevoiți să investiți în echipamente noi.

1. Poziționați-vă routerul în centrul casei. O rețea WiFi este generată de router în toate direcțiile. Ca urmare, pierdeți semnal prețios dacă locația sa este lângă geam sau în colțul casei. Eventual, mai trageți câțiva metri de cablu pe lângă cel oferit de operatorul de internet pentru a facilita această procedură.

2. Poziționați-vă routerul la înălțime. Evitați pe cât posibil ca routerul vostru să fie pe podea deoarece modul de funcționare al antenelor interne sau externe direcționează semnalul un pic în jos, iar rețeaua WiFi tinde să aibă dificultăți majore în a trece prin pereți sau podele groase. Dacă aveți o casă cu mai multe etaje, niciodată nu poziționați routerul la subsol. În cazul în care este imposibil să-l puneți aproape de tavan, puneți-l în bibliotecă.

3. Amplasați-vă routerul în camera în care vă desfășurați activitatea. Această particularitate ar putea fi cea mai evidentă din listă, dar este important să faceți tot posibilul ca routerul să nu fie într-unul din dormitoare, dacă vă petreceți cea mai mare parte a zilei în living sau bucătărie. În definitiv, în totdeauna rețeaua WiFi pe orice gadget va funcționa mai bine când sunteți foarte aproape de router.

4. Nu puneți routerul într-un dulap. Semnalul unui router wireless poate fi absorbit de foarte multe materiale, trăsătură care nu vă este deloc favorabilă. Din acest motiv, faceți tot posibilul ca acest echipament de rețea să fie într-un spațiu cât mai deschis. Între un perete și o bibliotecă este cea mai neinspirată alegere. Testul este simplu. Cu cât îl vedeți din mai multe locuri din casă sau de la distanță mai mare, cu atât l-ați instalat mai bine.

5. Nu țineți alte electronice lângă router. Foarte multe tipuri de dispozitive electronice pot interfera cu buna funcționare a rețelei WiFi, de la telefoane și televizoare, până la cuptoare cu microunde și frigidere. În principiu, orice aparat care are în interior un motor sau generează un semnal eletromagnetic. Ca urmare, dacă îl țineți sub televizor cu un amalgam de aparate, mutați-l câțiva metri mai încolo. Obiecte mari metalice, precum dulapuri securizate și oglinzi sau acvarii de mari dimensiuni influențează de asemenea negativ rețeaua din casă.

6. Poziționați antenele în direcții diferite. Dacă nu aveți un router cu antene externe, indiferent cum este acesta construit, aveți un mic handicap, în parte și din cauza lipsei de flexibilitate derivată din orientarea antenelor în direcții diferite. Ideal ar fi să aveți o antenă orientată vertical pentru a spori semnalul de emisie în mai multe direcții și o altă antenă orientată orizontal. Aceasta din urmă va spori performanța la recepția semnalului de către router de la laptopuri, care au în interior antenele orientate orizontal sau alte dispozitive, gen tablete sau smartphone-uri.

7. Măsurați puterea semnalului WiFi. Nu trebuie să fiți oameni de știință pentru a vă da seama că rețeaua WiFi din casă nu are aceeași intensitate peste tot. Din păcate, fără să măsurați intensitatea semnalului nu veți înțelege exact unde este problema. În plus, dacă veți ști exact zonele cu semnal slab, puteți lua o decizie informată legată de relocarea routerului în casă. Pentru măsurarea intensității semnalului, aflarea canalelor libere din zona voastră și alte detalii tehnice, puteți folosi Cloudcheck sau Wi-Fi Analytics de la Amped.

8. Reconfigurați routerul. Există probleme simple de conectivitate WiFi care se remediază închizând routerul 10 secunde sau scoțându-l din priză și băgându-l înapoi. Aceasta este lecția cea mai importantă. O altă soluție ar fi să intrați pe pagina de configurare a routerului, care de cele mai multe ori este accesibilă cu orice browser de internet la una din adresele 192.168.0.1 ; 192.168.1.1 ; 192.168.10.1 ; 192.168.1.254. După ce v-ați autentificat cu numele de utilizator admin și parola admin sau orice altă combinație inscripționată pe router sau în manualul acestuia, puteți ajusta câțiva parametri de funcționare fără emoția de a defecta ceva.

În primul rând, puteți modifica numărul canalului pe care funcționează conexiunea voastră WiFi. Această decizie ar fi bine să o luați după ce ați folosit WiFi Analytics. În cazul meu, de exemplu, am observat că 13 era liber, în timp ce pe canalul 6 pe care funcționa până în prezent, făcea interferență cu alte câteva rețele din împrejurimi. În principiu, 1, 6 și 11 sunt recomandabile. În trecut am avut succes vizavi de îmbunătățirea ariei de acoperire modificând manual frecvența pe care operează rețeaua WiFi de la 40 MHz la 20 MHz, la acest capitol, ar fi bine să experimentați ce vă ajută în cazul vostru.

Actualizarea firmware-ului intern al routerului este de asemenea o soluție recomandabilă. Această operațiune variază însă de la router la router și ar fi bine să consultați manualul modelului vostru pentru a nu greși ceva. Pe pagina de support a website-ului producătorului e foarte probabil să găsiți aceleași informați ca și în manual, deci acela este de asemenea un punct bun de start.

9. Asigurați-vă că nu este operatorul de internet de vină. Nu vă grăbiți să dați vina pe router, dacă RDS-ul, Telekom-ul, UPS-ul sau orice alt provider de internet este de fapt responsabil de problemele voastre de conectivitate.Sfatul specialiștilor este să testați ocazional folosind Speedtest.com cât de bine vă merge internetul atât cu wireless, cât și cu fir. Introduceți firul de rețea ca vă vine de afară direct într-un laptop sau desktop, realizați conexiunea la internet și după ce ați făcut câteva teste, pierdeți câteva minunte la serviciul clienți, pentru că nu routerul vostru este capul răutăților.

10. Schimbați router-ul. Dacă folosiți același router de cinci ani și nici atunci nu a fost foarte scump, este timpul pentru o schimbare. Nici măcar toate routerele pe care le găsiți acum în magazine nu sunt foarte sprintrene, dar dacă ați parcurs toate etapele înșirate mai sus și probleme voastră nu s-a rezolvat, investiți într-un echipament nou. Orientați-vă către unul compatibil cu cele mai noi standarde de comunicații WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, care are porturile ethernet Gigabit atât pe WAN, cât și pe LAN, ale cărui antene sunt exterioare și care, de preferat, este produs de o companie cu o lungă istorie în domeniu.

sursa: playtech.ro.

Comenteaza aceasta stire