sîmbătă, 17 august 2019

Cum se poate produce ruperea completă a Nepalului din cauza cutremurelorExperții nu exclud ruperea completă a Nepalului, ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari catastrofe naturale, dacă tensiunea acumulată în plăcile tectonice va duce la un cutremur de peste 8 grade. O simulare arată că zona de ruptură s-ar extinde până la suprafața Pământului, notează Descoperă.

„La cutremurul din 2015 (n.r.: de 7,8 grade), a fost doar o ruptură parțială a faliei majore himalayene care separa cele două plăci tectonice. Secțiunea frontală din apropierea suprafeței zonei de ruptură, unde placa indiană se scufundă sub cea eurasiatică, nu a alunecat complet și rămâne sub stres”, a explicat Luca Dal Zilio, conducătorul unui studiu publicat recent în Nature Communications.

Studiu a urmărit realizarea unui model al dinamicii zonei de coliziune dintre cele două plăci aflate în proximitatea Munților Himalaya, scrie Science Daily, citat de Descoperă.

În mod normal, un cutremur major eliberează aproape toată tensiunea care s-a acumulat. „Modelul nostru arată că, deși cutremurul Gorkha a redus nivelul de stres al zonei de ruptură, tensiunea a crescut în secțiunea frontală aproape de Himalaya. Astfel, un „cutremur mediu” precum Gorkha poate crea condițiile unui cutremur mai mare”, a adăugat Dal Zilio.

Conform simulărilor, două sau trei cutremure de tipul lui Gorkha vor fi necesare pentru a acumula suficient stres pentru un cutremur de cel puțin 8,1 grade pe scara Richter. Într-un cutremur de acest tip, zona de ruptură se extinde până la suprafața Pământului și în lateral, până la lanțul Munților Himalaya, pe o lungime de sute de kilometri. Acesta ar duce la eliberarea completă a tensiunii în acest segment al sistemului de falii, care are o extindere totală de circa 2.000 de kilometri.

Totuși, savanții nu pot prezice când acesta ar avea loc. „Nimeni nu poate prezice cutremurele, nici chiar cu noile modele, dar putem îmbunătăți cunoașterea cu privire la hazardul seismic într-o anumită zonă pentru a lua măsurile de prevenire necesare”, a precizat Edi Kissling, unul dintre cercetători.

Comenteaza aceasta stire