vineri, 21 iunie 2019

Doborârea avionului rusesc în Siria: Putin i-a transmis lui Netanyahu că respinge versiunea israelianăPreședintele rus Vladimir Putin i-a spus luni premierului israelian Benjamin Netanyahu că respinge versiunea israeliană privind doborârea avionului militar rusesc de recunoaștere Il-20, punând în cauză tocmai 'acțiunile armatei israeliene', în pofida dezmințirilor oferite, a anunțat Kremlinul, relatează AFP.

În timpul unei discuții telefonice cu șefului guvernului israelian, președintele rus a subliniat de asemenea că decizia Moscovei de a consolida apărarea antiaeriană siriană cu baterii S-300 este 'adecvată acestei situații și (vizează) în primul rând să evite orice potențială amenințare pentru viața militarilor ruși', a afirmat Kremlinul într-un comunicat.

La rândul său, premierul israelian i-a spus președintelui rus că furnizarea de sisteme de rachete avansate unor 'actori iresponsabili' crește riscul pericolelor în regiune și a subliniat că Israelul va continua să își protejeze securitatea și interesele, se arată într-un comunicat al biroului lui Netanyahu, relatează Reuters.

Lunea trecută, apărarea antiaeriană siriană a lovit accidental un Iliușin-20 deasupra Mediteranei, ucigând 15 militari care se aflau la bordul aparatului rusesc, în timpul unui raid efectuat de patru avioane F-16 israeliene, care au lansat de la mare altitudine bombe asupra unor depozite de muniții în provincia siriană Latakia (nord-vest).

Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborârea avionului său, afirmând că armata israeliană nu a prevenit partea rusă decât cu un minut înaintea atacului și că avioanele israeliene s-au servit de Il-20 ca de un 'scut' împotriva rachetelor siriene. Israelul, dar de asemenea experți independenți ruși neagă această versiune a armatei ruse, indicând faptul că antiaeriana siriană a reacționat haotic la o oră după atacul israelian, când aparatele israeliene nici nu se aflau în zonă.

Comenteaza aceasta stire