miercuri, 16 ianuarie 2019

Donald Trump este dispus să îl întâlnească 'foarte curând' pe Kim Jong-Un, un om 'onorabil'Președintele SUA, Donald Trump, a exprimat, în această seară, disponibilitatea de a se întâlni "foarte curând" cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe care l-a catalogat drept "foarte deschis" și "foarte onorabil".

După întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu președintele Franței Emmanuel Macron, Donald Trump a declarat că liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, vrea să fie organizat "cât mai curând" summitul bilateral.

La rândul său, liderul de la Casa Albă a subliniat că și el este dispus să îl întâlnească "foarte curând" pe Kim Jong-Un. "Din ce am văzut până acum, (Kim Jong-Un -n.red.) a fost chiar foarte deschis și foarte onorabil", a spus Trump, citat de Associated Press și CNN.

"Vom avea o întrevedere cu Kim Jong-Un și se va întâmpla foarte curând. Ni s-a spus direct că nord-coreenii ar vrea ca întâlnirea să aibă loc cât mai curând posibil. Avem discuții foarte bune", a subliniat președintele SUA.

Donald Trump a reiterat că va abandona negocierile cu Phenianul dacă își va da seama că nu va obține rezultate. "Poate că întrevederea va fi minunată. Poate că nu va fi. Dacă întrevederea nu va fi corectă și rezonabilă și bună, (...) voi părăsi masa negocierilor", a atras atenția liderul de la Casa Albă.

Coreea de Nord a acceptat principiul "denuclearizării complete" în schimbul unor garanții de securitate, a anunțat recent președintele Coreei de Sud, Moon Jae-In. Regimul de la Phenian a semnalat deja că suspendă testele atomice și balistice. "Coreea de Nord exprimă dorința denuclearizării totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio condiție inacceptabilă pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar încetarea ostilităților politice față de Coreea de Nord și garanții de securitate", a afirmat președintele sud-coreean.

Liderul de la Seul nu a exclus posibilitatea semnării unui tratat de pace în acest condiții. Războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace. "Rămân încă multe obstacole. În primul rând, trebuie să avem un bun început prin summitul Coreea de Nord - Coreea de Sud, iar dialogul va trebui să continue după ce vom vedea rezultatele summitului americano - nord-coreean", a spus liderul de la Seul.

Mike Pompeo, directorul în exercițiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a întâlnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregăti viitoarea întrevedere cu președintele Donald Trump.

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU în septembrie 2017, Donald Trump avertiza că va "distruge" Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma "misiunea sinucigașă" de a amenința Statele Unite. "În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigașă de a amenința SUA, vom distruge total Coreea de Nord", amenința atunci Donald Trump.

La rândul său, regimul Kim Jong-Un a amenințat de mai multe ori că poate distruge Statele Unite.

Comenteaza aceasta stire