marţi, 22 ianuarie 2019

Elena Udrea: 'Dosarele în care SRI a lucrat cu DNA ar trebui rejudecate. Îmi voi prezenta cazul la ONU'

21:01, 24 mai 2018 318 vizite


Elena Udrea susține că dosarele în care SRI a lucrat cu DNA ar trebui rejudecate, având în vedere documentul secret prezentat de Traian Băsescu. Fostul ministru al Turismului susține că își va prezenta cazul Organizației Națiunilor Unite.

"Documentul care a apărut în spațiul public în urma declarațiilor lui Traian Băsescu este un doc important nu doar pentru cazul meu (..), dar este important pentru toate dosarele în care SRI a lucrat cu DNA în baza protocolului SRI-Parchetul General, care, potrivit unei decizii a CCR, a trebui rejudecate și probele eliminate din dosar. (..) DNA, în mai multe dosare, printre care cele ale Alinei Bica și al lui Liviu Dragnea, a răspuns instanței mințind că nu a lucrat în baza protocolului în dosarele respective. (..) În consecință, nu doar "Gala Bute" ci toate dosarele aflate în această situație, toate dosarele de după 2009 sunt dosare în care s-a lucrat în baza protocolului DNA-SRI și toate ar trebui rejudecate în condiții de legalitate", a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru susține că DNA avea cunoștință despre respectivul document, însă nu l-a depus la dosarul cauzei.

"În final, documentul are o frază imporatntă, acest document este doar pentru cunoștința procurorului, nu e prezentat apărării, mie, instanței și, cu toate astea, un om, adică eu, este judecat și condamnat la 6 ani. (..) Am formulat plângere împotriva procurorilor Marius Bulancea și Ana Dana pentru că știau de document și nu l-au prezentat, ceea ce e cercetare abuzivă. (..) Noi vedem că procurorii au putut să selecteze probele. Vedem că SRI poate să trimită sau nu probele, în funcție de ce interese are", a precizat Udrea.

Elena Udrea susține că dacă se va dispune rejudecarea cauzei Gala Bute va reveni în România, precizând că în caz contrar va rămâne în Costa Rica.

"De ce m-aș duce 6 ani la închisoare doar pentru că vor Coldea și Kovesi? Statutul meu aici este al unui om prigonit în țara lui. Mă voi adresa în continuare Organizației Națiunilor Unite, o să prezint cazul meu și acolo. Voi continua (n.r. dacă va fi condamnată) să mă lupt de aici pentru a dovedi că în România se petrece un abuz nemăsurat și să găsesc o soluție ca acea soluție să fie desființată la un moment dat", a mai spus fostul ministru.

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut public, miercuri, un document al SRI, despre care spune că este strict secret și i-a parvenit în urmă cu câteva luni, și care vizează dosarul Gala Bute, menționându-se clar rolul acestuia și cum funcționa relația cu sistemul judiciar.

"Este un document document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011 care mi-a parvenit acum câteva luni și nu l-aș fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ICCJ. Nu citesc mult, va spun că documentul vorbește de oameni care se află într-un dosar penal care au săvârsit infractiuni dar despre care DNA nu spune mare lucru si pentru a fi concludent, vă citesc câteva pasaje: <<În temeiul art 14 din Legea 14 din 92 si art 15 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe langă ICCJ și SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securitatii nationale si urmare a adresei noastre din 24 .06 2011 respectiv planul de cooperare, vă comunicăm>>. Ce înțelegem este că protocolul a funcționat din plin și a existat un plan de cooperare între SRI și DNA", a declarat fostul președinte Traian Băsescu în plenul Senatului.

Instanța supremă va anunța decizia definitivă în dosarul Gala Bupte pe 5 iunie.

 

 

 

Comenteaza aceasta stire