duminică, 20 ianuarie 2019

Emmanuel Macron salută 'relația specială' dintre Franța și Statele UnitePreședintele Emmanuel Macron a salutat, în Camera Reprezentanților de la Washington, relațiile strânse dintre Franța și Statele Unite, axate pe eforturile pentru susținerea unor valori fundamentale.

Franța și Statele Unite au luptat împreună în multe războaie de-a lungul anilor și au viziuni comune asupra idealurilor de libertate, toleranță și drepturi egale", a declarat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris a salutat decizia lui Donald Trump de a oferi președintelui Franței prima vizită de stat a mandatului. "Acest lucru reprezintă continuitatea istoriei noastre comune într-o lume plină de probleme. Avem o relație specială", a spus Macron.

"Mulți americani au murit în mod tragic pe 11 septembrie 2001. În ultimii cinci ani, Franța și Europa s-au confruntat cu atacuri teroriste teribile; nu vom uita victimele nevinovate, nici rezistența incredibilă a popoarelor noastre. Este un preț uriaș, plătit pentru libertate și democrație", a adăugat Macron, subliniind că Franța și SUA luptă împreună pentru distrugerea grupurilor teroriste din Siria.

"Trăim vremuri de furie și teamă. Comunitatea internațională trebuie să intensifice acțiunile pentru crearea unei ordini specifice secolului 21", a insistat Macron.

"Statele Unite au inventat multilateralismul. Acum, trebuie să contribuie la menținerea și reinventarea acestuia; este necesar un multilateralism care să nu eclipseze culturile și identitățile noastre", a adăugat Macron.

Liderul Franței a exprimat speranța că într-o zi Statele Unite se vor alătura din nou Acordului climatic Paris. "Trebuie să contruim un viitor mai bun pentru copiii noștri, o planetă care să fie în continuare lucuibilă peste 25 de ani. Nu avem o Planetă B", a spus el.

Comenteaza aceasta stire