vineri, 22 februarie 2019

Grecia va expulza doi diplomați ruși suspectați că ar fi încercat să submineze acordul cu MacedoniaGrecia va expulza doi diplomați ruși și le va interzice altor doi să intre pe teritoriul său, aceștia fiind suspectați că ar fi încercat să submineze un acord între Antena și Skopje, privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave, a informat presa greacă, citată de agenția Reuters.

Ministrul rus de Externe a declarat că va răspunde corespunzător expulzării, a informat agenția Interfax.

Grecia a acuzat diplomații ruși că ar fi efectuat activități nepotrivite statutului lor, inclusiv activități ilegale împotriva securității naționale, a informat publicația athimerini miercuri, citând surse diplomatice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a declarat că Grecia nu va tolera un comportament care încalcă legislația internațională.

Acordul între Atena și Skopje este așteptat să reduca tensiunea din relațiile bilaterale ale celor două state și să permită aderarea Macedoniei la NATO și Uniunea Europeană.

Macedonia și-a declarat independența în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO.

 

 

Comenteaza aceasta stire