marţi, 25 septembrie 2018

Guvernul Cataloniei anunță că răspunsul către Madrid nu se va schimba: independență!Executivul Cataloniei nu renunță la cauza pentru independență și va oferi același răspuns către guvernul central de la Madrid, a anunțat azi purtătorul de cuvânt al guvernului, Jordi Turull, după decizia Curții Constituționale privind invalidarea legii referendumului, relatează site-ul Reuters.

"Joi, nu vom oferi ceva diferit față de ce am transmis luni. Nu sunt surprins de decizia Curții. S-au mișcat rapid, nu? Ne confruntăm cu o putere executivă a statului care folosește ramura judiciară pentru a bloca legislativul. Organizarea unui referendum nu este o infracțiune, pentru că a fost decisă de către Congres. Dar nu vom rămâne în contemplare pentru a urmări cum sunt ocupate instituțiile catalane. Pentru guvern, obiectivul referendumului din 1 octombrie este irevocabil, iar renunțarea nu face parte din scenariile noastre", a spus Turull.

Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independență nu respectă Constituția Spaniei, a anunțat marți Curtea Constituțională.

Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât

"legea depășește puterile statului în materie de consultări sau referendum și încalcă, printre alte principii constituționale, supremația Constituției, suveranitatea națională și unitatea indisolubilă a Spaniei".

Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunțat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei.

Comenteaza aceasta stire