luni, 24 iunie 2019

IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O gaură neagră cu discul de acreție înclinat, în urma interacțiunii gravitaționale cu o stea pe care o devorează. FOTO

14:29, 21 mai 2019 217 vizite


Această imagine este o interpretare, realizată de un artist plastic, a datelor culese de telescoapele ESA despre gaura neagră V404 Cygni, care devorează o stea din apropierea sa și care are discul de acreție înclinat în urma interacțiunii gravitaționale cu steaua respectivă, conform ESA.

Datele în baza cărora a fost realizată această imagine au fost obținute prin intermediul Integral High-Energy Observatory, aparținând ESA.

Gaura neagră vizată face parte dintr-un sistem binar, V404 Cygni, și își distruge steaua companion. Această gaură neagră este localizată în Calea Lactee la aproximativ 8.000 de ani lumină distanță de Pământ. Ea a fost descoperită în 1989, când a început să emită niveluri ridicate de radiații.

După 26 de ani de latență, gaura neagră a devenit din nou activă în 2015, când, pentru scurt, timp, a devenit cea mai strălucitoare sursă de raze-X de pe cer. Pornind de la analiza datelor culese de ESA, cercetătorii au ajuns la concluzia că partea interioară a discului de acreție format în jurul orizontului evenimentului acestei găuri negre este înclinată, probabil din cauza planului de rotație al găurii negrii față de orbita stelei companion.

Comenteaza aceasta stire