miercuri, 20 februarie 2019

Iohannis a promulgat Legea care acordă superimunitate judecătorilor CCRPreședintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care modifică actul normativ care prevede că judecătorii constituționali pot fi urmăriți penal, însă nu pot fi arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, informează Administrația Prezidențială.

Pe 25 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional proiectul care modifică Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea a Curții Constituționale a României.

Proiectul de lege a fost adoptat, în ședința plenului de luni al Senatului, cu 70 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" și zero abțineri. Reexaminarea legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a fost făcută în urma deciziei Curțiii Constituționale de a admite parțial sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR.

Astfel a fost modificat articolul 66 din Lege care prevede, la alineatul (1) că "Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată în textul inițiativei adoptate.

A fost modificat și alineatul (4), pentru punerea în acord cu decizia CCR, care prevede că "În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii Curții Constituționale pot fi reținuți și supuși percheziției, Procurorul General informându-l de îndată pe președintele Curții Constituționale".

În forma inițială, înaintea deciziei CCR de neconstituționalitate parțială, în textul trimis spre promulgare, alineatul (4) stipula: "În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii Curții Constituționale pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul justiției informându-l de îndată pe președintele Curții Constituționale."

De asemenea, alineatul (3) al articolului 68 a fost abrogat, tot la propunerea grupului PSD. Alineatul prevedea că: "Judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituionale, pentru un mandat complet de 9 ani."

Potrivit sursei citate, șeful statului a mai semnat decretul de promulgare și pentru Legea pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr. 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și modificarea și completarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.

Iohannis a mai promulgat, marți, următoarele legi:

"Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului;
Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea biletelor de valoare;
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor;
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012;
Decret privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2017 privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică -S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” prin transformare", se arată în comunicatul Președinției.

Comenteaza aceasta stire