miercuri, 20 februarie 2019

Iohannis: Nu există pericol de destrămare a NATO. Președintele Trump nu a fost agresivPreședintele Klaus Iohannis a declarat, azi, că nu există un conflict în NATO și nici pericolul de destrămare al Alianței Nord Atlantice, iar președintele american Donald Trump nu a fost agresiv la summit-ul încheiat la Bruxelles, ci "a spus lucrurilor pe nume" .

"Pot să vă spun că nu există acest pericol. Nu există un conflict. Există o discuție și aceste chestiuni au fost aduse în discuție de președintele Trump. Președintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărțit în ideea că NATO este cea mai puternică alianță, este unică și că vom merge împreună mai departe. Dar impreună ne-am angajat să facem NATO și mai puternică, inclusive Germania", a declarat președintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.

"În ansamblu postura NATO a fost întărită la acest summit. În final, sesiunea foarte specială – banii. Știți că în 2014 s-a decis ca în principiu până în 2024 alocările naționale pe apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare țară în parte. Acum rezultatele sunt foarte diferite și ne aflăm destul de departe de momentul 2014. România a ajuns la 2%. SUA sunt undeva în jur de 4% la cheltuieli pentru apărare. Dar sunt și țări care au de abia 1% pentru apărare. S-a pus apăsat îăn discuție ceea ce noi numim burden sharing. Cu toții am renunțat, din păcate la întâlnirile bilaterale. A fost o discuție destul de intensă și am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc. Am continuat programul doar noi aliații. Am ajuns la concluzii optimiste. Mai mulți aliați care sunt departe de 2% s-au angajat să își facă cheltuieli pentru apărare. S-a discutat, însă fără să se ia o decizie, să încrcăm să se meargă mai departe și probabil la următoarele summit-uri vom avea o abordare în care se încearcă să se meargă peste alocările de 2%.", a mai spus Iohannis.

Comenteaza aceasta stire