duminică, 25 august 2019

Israelul îl recunoaște pe Juan Guaido drept noul președinte al Venezuelei, anunță NetanyahuPremierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică, într-un mesaj video difuzat pe rețelele sociale, că țara sa recunoaște 'noua putere' de la Caracas, reprezentată de președintele parlamentului, Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte al Venezuelei, transmit AFP și Reuters.

'Israelul se alătură Statelor Unite, Canadei și majorității țărilor din America de Sud și unor țări din Europa, recunoscând noua putere din Venezuela', a declarat Netanyahu în înregistrarea video.

Juan Guaido s-a autoproclamat miercuri președinte interimar al Venezuelei, cu ocazia unei ample manifestații a opoziției la Caracas. La scurt timp, SUA, Canada și mai multe state sud-americane, printre care Brazilia și Columbia, l-au recunoscut pe Guaido.

Madridul, Parisul, Berlinul, Londra, Lisabona și Bruxellesul au cerut sâmbătă convocarea de alegeri în termen de opt zile în Venezuela, în caz contrar urmând să-l recunoască pe Juan Guaido ca șef de stat.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie pentru al doilea mandat, a respins acest ultimatum, declarând că țara 'nu este legată' de Europa.

Maduro, care poate conta pe sprijinul armatei și al Rusiei, a chemat la 'rebeliune populară împotriva loviturii de stat'. 'Poporul în stradă!', a lansat el.

Mișcările de protest împotriva regimului s-au soldat cu 26 de morți în patru zile, a indicat organizația neguvernamentală Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Potrivit ONU, peste 350 de persoane au fost arestate în cursul manifestațiilor, 'dintre care 320 doar în ziua de 23 ianuarie'.

Agravarea crizei politice intervine în plin dezastru economic, marcat de mari penurii de alimente și medicamente, precum și de o inflație care, potrivit FMI, ar urma să ajungă la 10.000.000% în 2019.

Comenteaza aceasta stire