marţi, 23 octombrie 2018

LEGILE JUSTIȚIEI. Comisia specială a adoptat Raportul privind modificarea Legii CSMComisia pentru legile justiției a adoptat, azi, Raport de admitere privind propunerile de modificare a Legii 317/2004 privind CSM, urmând ca acesta să intre miercuri, spre dezbatere și vot final, în plenul Camerei Deputaților, ca și modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Raportul a fost adoptat cu 13 voturi „pentru”, voturi ale PSD, ALDE și UDMR. Deputații PNL prezenți nu și-au exprimat votul, iar reprezentanții USR au părăsit sala înainte de vot.

Potrivit Raportului adoptat, Inspecția Judiciară va rămâne structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, după ce PSD a anunțat că renunță la înființarea Consiliul Național de Integritate a magistraților.

Președintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, inițail, că PSD are în vedere să depună o lege care să stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecția Judiciară, acuzând faptul că această instituție nu este funcțională în cadrul CSM.

Tot Iordache declara că Inspecția Judiciară ar urma să devină o instituție autonomă aflată sub controlul unui Consiliu de Integritate format din membri CSM, ÎCCJ, Parchetul General, reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor profesionale ale magistraților.

Comisia specială pentru legile Justiției a revenit, totodată, marți, asupra unui amendament adoptat inițial care prevedea că efectuarea "în continuare" a urmăririi penale a magistraților se poate dispune numai după încuviintarea Secției pentru judecători sau procurori din CSM și l-a respins.

Presa a relatat că acest amendament la Legea 317/2004 privind CSM adoptat inițial ar fi conferit o "super-imunitate" magistraților.

Comisia specială a mai adoptat marți un amendament care prevede că doar Inspecția judiciară exercită acțiunea disciplinară în cazul magistraților, și nu și ministrul Justiției sau președintele ÎCCJ, cum prevede legea în prezent.

Un alt amendament adoptat prevede că cererile privind apărarea indepedenței justiției în ansamblul său se soluționează de către plenul CSM.

Comisia specială a mai adoptat, tot marți, un alt amendament care prevede că președintele Secției pentru Judecători este de drept președintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că președintele CSM nu va mai putea fi un procuror.

Propunerile de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraților au fost adoptate deja de plenul Camerei, acestea fiind trimise deja Senatului.

Comenteaza aceasta stire