marţi, 16 iulie 2019

Meleșcanu, despre alegerile în diaspora: Ne-am epuizat resursele pe care putem să le punem la dispozițieMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, luni, că ministerul pe care îl conduce și-a "epuizat resursele" pe care le poate pune la dispoziția românilor din diaspora care vor să voteze.

Meleșcanu a spus că a prezentat premierului un raport despre scrutinul din diaspora și a chemat la consultări mai mulți ambasadori de la misiunile diplomatice unde au fost probleme: Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru.

"Vom analiza și cauzele și responsabilitățile", a afirmat Meleșcanu, care a adăugat că ambasadele au fost cele ce au evaluat numărul de votanți în fiecare țară. "Sunt mai multe cauze, dar principala chestiune este să avem o discuție cu ambasadorii", a punctat Meleșcanu la o conferință de presă.

Ministrul de Externe a spus că pentru viitor există o propunere de vot anticipat prelungit, astfel încât cei din diaspora să poată vota cu cu 3 - 4 -7 zile înainte, "să nu mai poată nimeni să rămână în afara unui centru de votare".

El a calificat actualul proces electoral ca fiind "foarte birocratic".

"Ne-am epuizat resursele pe care putem să le punem la dispoziție", a punctat Meleșcanu. El a mai spus că "una din problemele cele mai grave" ale scrutinului din 26 august a fost "decizia foarte târzie a președintelui de a organiza un referendum".

"Este regretabil și îmi cer scuze pentru toți oamenii care au stat la coadă. (...) Ministerul de Externe și-a atins pragul capacităților sale logistice", a afirmat Meleșcanu. 

Comenteaza aceasta stire