luni, 10 decembrie 2018

Milos Zeman a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din CehiaPreședintele în exercițiu al Cehiei, Milos Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 39% dintre voturi, după numărarea a 97,6% dintre sufragii, au anunțat sâmbătă autoritățile electorale de la Praga, relatează site-ul agenției Reuters.

Jiri Drahos s-a clasat pe locul al doilea, cu 26,4% dintre voturi. Zeman și Drahos se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru perioada 26-27 ianuarie.

Șapte candidați au participat în primul tur al alegerilor, desfășurat vineri și sâmbătă. Potrivit experților, mulți dintre votanții care au optat pentru alt candidat l-ar putea susține pe Jiri Drahos în turul decisiv.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, a fost liderul Partidului Social Democrat până în 2001. În prezent, este membru al Partidului Drepturilor Civice, pe care l-a fondat în 2009.

În 2016, Milos Zeman a cerut organizarea unui referendum privind prezența Cehiei în Uniunea Europeană și NATO, afirmând că totuși susține apartenența țării sale la cele două organizații. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia și China și a criticat decizia Germaniei de a primi imigranți din țări musulmane.

Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, a studiat chimia și tehnologia, fiind președintele Academiei de Științe din Cehia în perioada 2009-2017. El se consideră un politician de centru care poate uni țara.

Drahos este un susținător al UE și NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii impus de UE pentru distribuirea imigranților. Votanții săi sunt în mare parte oameni din orașe.

Premierul ceh Andrej Babis, liderul partidului de guvernământ ANO, și-a declarat susținerea pentru Milos Zeman. În schimb, Zeman i-a promis lui Babis că-i va mai acorda o șansă pentru a forma un guvern, în cazul în care actualul executiv nu va primi votul de încredere în Parlament, săptămâna viitoare.

Mandatul prezidențial se încheie la 7 martie, oferind mai mult timp pentru discuții privind formarea unui nou guvern în Cehia.

Comenteaza aceasta stire