luni, 21 ianuarie 2019

Ministerul Sănătății: O parte dintre dozele de imunoglobulină nu a ajuns în spitale din cauza calculării prețului!Ministerul Sănătății a anunțat, azi, că o parte dintre dozele de imunoglobulină nu a ajuns în spitale din cauza prețurilor de achizție, care nu se încadrează în prevederile legale, urmând ca fiolele să fie livrate în 24 de ore de la finalizarea procedurilor.

"Până în acest moment, o parte din cantitate (de imunoglobulină - n.r.) a fost distribuită deja în spitale, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoțire a mărfii. Deoarece calculul prețurilor pentru medicamentele achiziționate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preț. Astfel, pentru medicamentele achiziționate de Compania UNIFARM în temeiul Ordonanței nr 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, ca urmare a aprobării Ordinului de prețuri, unitățile sanitare au declanșat procedurile de achiziție directă, urmând ca în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii, Compania UNIFARM să le transmită cantitățile de imunoglobulină solicitate.

Instituția face precizarea că este vorba despre prima tranșă de 3.850 de doze de imunoglobulină de la Crucea Roșie din Austria, primite în urma declanșării mecanismului de protecție civilă, de la sfârșitul lunii martie.

Conform graficului de livrări, alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziționate de la Crucea Roșie din Austria vor fi aduse în țară de către Compania UNIFARM în cursul zilei de marți, 17 aprilie 2018.

Ministerul menționează că un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulină va ajunge în țară în jurul datei de 30 aprilie 2018.

De asemenea, unul dintre producătorii de imunoglobulină prezenți pe piața din România a anunțat că va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge în țară în maximum 10 zile.

Anunțul făcut de MS vine după ce, luni, au apărut informații conform cărora, în depozitul UNIFARM există doze de imunoglobuline care nu au fost livrate spitalelor.

"Știu doar că octagamul (soluție care conține imunoglobulină-n.r.) nu a mai plecat către spitale. Presupun că e vorba despre ceva birocrație. Am înțeles că nu au prețul aprobat sau așa ceva. Fiica mea are nevoie de octagam, dar sunt copii care sunt alergici la octagam. De aceea este nevoie de mai multe produse pe piață pentru că sunt tolerate diferit de oameni. Ultima tură de tratament am făcut la sfârșitul luni februarie, au trecut ceva săptămâni. Am aflat de la medic de întârziere, dar și de la alți părinți care mi-au telefonat că aveau programare și i-au sunat de la spital să nu se ducă pentru că nu a ajuns medicamentul. Nu peste tot pentru că mai sunt spitale care mai aveau în stoc", a explicat, pentru Mediafax, Otilia Stanga, mama unei fetițe cu imunodeficiență.

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel, nu a putut fi contactat.

Comenteaza aceasta stire