miercuri, 21 august 2019

Ministrul Educației anunță că autorii manualelor școlare au primit între 25.000 și 45.000 leiMinistrul Educației Ecaterina Andronescu a anunțat, în răspunsul la o interpelare a unui senator USR, că onorariile autorilor manualelor școlare pentru învățământul gimnazial a variat între 25.000 și 45.000 de lei, suma fiind brută.

Ministrul Andronescu menționează că acest cuantum al remunerațiilor pentru autorii manualelor școlare au fost aprobate în urma consultărilor cu reprezentanții Institutului de Științe ale Educației, Centrul Național de Evaluare și Examinare și Editurii Didactice și Pedagogice.

„Menționăm că specificațiile tehnice au rezultat în urma consultării reprezentanților Institutului de Științe ale Educației, Centrul Național de Evaluare și Examinare și Editurii Didactice și Pedagogice. Mai precizăm că, în acest context, au fost aprobate și cuantumurile remunerațiilor pe care le vor primi autorii/grupurile de autori ale căror manuscrise vor fi publicate ca manuale școlare, în urma evaluării de către Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Astfel, pentru manualele școlare la disciplinele din învățământul primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiași ciclu de învățământ, suma aprobată a fost de 35.000 lei (brut). În ceea ce privește învățământul gimnazial, remunerația pentru autorii/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână – 35.000 lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână – 45.000 lei (brut)”, a explicat Ecaterina Andronescu în răspunsul trimis pe 3 ianuarie la interpelarea senatorului USR Dan Lungu.

Ministrul Educației a indicat și baza legală pentru evaluarea calității manualelor școlare, precizând că responsabili pentru conținutul manuscriselor sunt autorii.

„Procesul de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare, în vederea aprobării pentru utilizarea în învățământul preuniversitar, s-a făcut în baza OMEN nr. 5645/2017 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2018-2019. Autorul/coautorii sunt responsabili pentru conținutul manuscriselor care sunt evaluate pe baza criteriilor stabilite ordinul sus-menționat. Declarația pe propria răspundere privind originalitatea lucrării se completează individual de către fiecare autor/coautor și se depune odată cu manuscrisul. Procesul de digitalizare a fost realizat de către Editura Didactică și Pedagogică, însă conceptul aparține integral autorului/coautorilor”, a completat Andronescu.

Precizările solicitate de senatorul USR Dan Lungu și oferite de Ecaterina Andronescu vin după ce mai multe greșeli au fost descoperite, înainte de începerea anului școlar, în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a și în cel de Biologie tot pentru elevii din clasa a VI-a, iar Ministerul Educației a trimis o erată în școli.

La rândul său, senatorul USR Dan Lungu spune putem presupune că cei care au făcut manualele au avut drepturi de autor.

„Cum ministerul nu a precizat și tipul de contract încheiat cu grupurile de autori, putem presupune că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autor, practică des întâlnită în astfel de situații. Asta înseamnă că, eliminând cota forfetară de 40% și aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei și 42.300 de lei, în contextul în care pe drepturile de autor, conform modificărilor fiscale din anul 2018, nu se plătesc nici contribuții la sănătate și nici la pensii”, a precizat senatorul USR, Dan Lungu, printr-un comunicat de presă.

Mai multe greșeli au fost depistate la manualele școlare, înainte de începerea anului. La acel moment, Ministerul Educației a cerut retipărirea manualelor, pentru că o simplă erată nu ar fi acoperit erorile. Editura Didactică și Pedagogică a acoperit costurile pentru retipărire, însă a anunțat că îi va acționa în instanță pe autori.

Comenteaza aceasta stire