marţi, 16 iulie 2019

MS nu deține informația că ar exista medici falși în România; Pintea: Dacă cineva știe, să informeze organele competenteMinisterul Sănătății nu deține informația că ar exista medici falși care profesează în România, iar dacă cineva deține astfel de date are obligația să anunțe organele competente.

Precizările MS vin în urma unor informații apărute în presă conform cărora în România există 3.000 de medici falși.

''Ministerul Sănătății nu deține informația că ar exista medici falși care profesează în România. Dacă cineva deține informații că astăzi sunt medici falși care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate are obligația să anunțe organele competente, acest lucru punând în pericol viețile pacienților'', se arată într-un comunicat al MS.

Potrivit sursei citate, în urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate ilegal, Ministerul Sănătății a demarat un control la Direcția de Sănătate Publică București, în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această instituție din anul 2018 până în februarie 2019.

De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcții de sănătate publică județene.

MS precizează că, pentru a evita situațiile ca și alte persoane care nu îndeplinesc condițiile necesare să practice medicina în România, s-a elaborat un Ordin de ministru care se află în prezent în transparență decizională și care reglementează condițiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public și privat.

Lista cu codurile de parafă eliberate la nivel național este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătății și nu poate fi făcută publică deoarece conține date cu caracter personal, arată reprezentanții ministerului.

"Mi se pare extrem de gravă afirmația conform căreia, astăzi, ar exista în sistemul de sănătate din România 3.000 de medici falși. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva știe că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligația de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmații, fără dovezi, fac foarte mult rău pacienților, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de altă parte, suspiciunile create astfel afectează și medicii care fac tot ce le stă în putință pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoană și-a obținut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breșe în sistem. Este vorba chiar despre persoana pe care o apără astăzi domnul avocat Daniel Ionașcu, cel care afirma că sunt alte mii de medici în situația clientului său. Sunt sigură că justiția își va face datoria în toate cazurile depistate pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii punând în pericol viețile oamenilor", a declarat Sorina Pintea.

Comenteaza aceasta stire