duminică, 25 august 2019

Noi detalii despre satelitul natural al TerreiSonda chineză Chang'e-4, care a aselenizat pe 3 ianuarie, s-a confruntat pe fața nevăzută a Lunii cu temperaturi nocturne ce au fost mai scăzute decât se așteptau oamenii de știință, a anunțat joi Agenția spațială chineză (CNSA), citată de AFP.

Temperatura de la suprafața Lunii a scăzut sub -190 de grade Celsius, o valoare "mai rece decât se așteptau oamenii de știință", în timpul primei nopți lunare petrecute de sonda Chang'e-4, care poartă numele zeiței Lunii din mitologia chineză.

Temperaturile nocturne de pe fața ascunsă a satelitului natural al Pământului au fost înregistrate de sonda chineză după ce aceasta a redevenit activă miercuri, la finalul unei perioade de "hibernare" care a durat aproximativ două săptămâni.

Aceste valori sunt mai scăzute decât cele înregistrate de precedentele misiuni americane, a declarat directorul misiunii Chang'e-4, Zhang He, pentru agenția de presă Xinhua. "Acest lucru se datorează probabil diferenței de compoziție a solului de pe cele două fețe ale Lunii", a explicat el.

Sonda Chang'e-4 este echipată cu instrumente dezvoltate de oameni de știință suedezi, germani și chinezi, pentru a studia mediul lunar, radiația cosmică și interacțiunea dintre vânturile solare și suprafața Lunii.

Sonda chineză a eliberat și un mic robot teleghidat pe roți, denumit Yutu-2 (Iepurele de jad 2), care va efectua experimente științifice în craterul lunar Von Karman. 

Comenteaza aceasta stire