sîmbătă, 23 iunie 2018

Oana Hăineală, Constantin Sima și Mariana Moț, propuși secretari de stat în Ministerul JustițieiMinistrul Justiției, Florin Iordache, a declarat că magistrații Oana Hăineală, Constantin Sima și Mariana Moț au fost propuși secretari de stat în cadrul ministrului.

Cei trei au fost detașați de la instituțiile la care activau la Ministerul Justiției, fiind propuși secretari de stat. Magistrații au fost detașați pentru o perioadă de trei ani.

Ministerul Justiției, Florin Iordache, a declarat pentru Mediafax că i-a propus pe Oana Hăineală, Constantin Sima și Mariana Moț secretari de stat în cadrul ministerului.

Oana Hăineală a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii timp de șase ani, terminându-și mandatul pe 6 ianuarie. În cadrul consiliului a fost reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. Magistratul a fost numit de Guvernul Ciolos, pe 29 decembrie 2016, în funcția de membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Ulterior, la începutul anului, executivul a abrogat hotărârea de numire în această funcție. Oana Haineală a candidat pentru funcția de procuror general al României, însă nu a fost propusă de ministrul Justiției, funcția fiind ocupată de Augustin Lazăr. Potrivit unor surse judiciare, numele Oanei Hăineală ar fi fost vehiculat pentru o funcție de adjunct al procurorului general al României însă Raluca Prună nu a propus-o, fiind numiți adjuncți Laura Oprean și Bogdan Licu.

Din iulie 2010 până în ianuarie 2011, Oana Hăineala a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov iar anterior, consilier al Președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în perioada februarie - iulie 2010.

Din luna mai a anului 2009, până în februarie 2010, a fost consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul administrației și internelor. În intervalul mai 2007 - mai 2009, a ocupat funcția de director al Direcției pentru relația cu Ministerul Public, în cadrul Ministerului Justiției.

În perioada 2004 - 2008, Oana Hăineală a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău iar anterior, în intervalul 15 iunie 2004 – 1 august 2004 a fost procuror șef al Biroului de anchete speciale în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Timp de câteva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a parchetului instanței supreme. Din anul 2002 până în 2004 a fost adjunct al prim- procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. În 2001 - 2002 a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, iar în perioada 1998 - 2002 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Și-a început cariera în sistemul judiciar în anul 1998, ca avocat în baroul Bacău.

Constantin Sima este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și președinte al Asociației Procurorilor din România. Sima are o vechime în magistratură de peste 30 de ani, având vârsta de 62 de ani.

Al treilea secretar de stat propus de minister este Mariana Moț, judecător la Curtea de Apel Craiova.

Comenteaza aceasta stire