joi, 17 ianuarie 2019

Parlamentul Ucrainei a respins amendamentul privind întreruperea legăturilor diplomatice cu RusiaParlamentul Ucrainei a respins, azi, amendamentul privind întreruperea legăturilor diplomatice cu Rusia, parte a proiectului de lege pentru reintegrarea regiunii Donbas, relatează site-ul agenției Tass.

72 de parlamentari au votat în favoarea amendamentului, în condițiile în care necesarul era de 226 de voturi.

"Amendamentul a fost respins, iar Ministerul ucrainean de Externe trebuie să decidă în privința acestei chestiuni", a declarat secretarul comisiei pentru securitate națională și apărare din Parlamentul ucrainean, Ivan Vinnik.

Marți și miercuri, Parlamentul de la Kiev a dezbătut proiectul de lege "Particularitățile politicii de stat privind restabilirea suveranității statului ucrainean în privința teritoriului ocupat temporar al regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina".

În prezent, au fost luate în considerare peste 600 de amendamente, însă niciunul nu a primit sprijinul Parlamentului. Unul dintre amendamente prevede recunoașterea ca organizații teroriste a autorităților din Donbas care nu se află sub controlul guvernului de la Kiev.

La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează și care includ orașele Donețk și Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancțiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administrației proruse de la Kiev, și s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morți. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent.

Comenteaza aceasta stire