luni, 19 august 2019

Peste 1,5 milioane de lei confiscați de la un fost director din Primăria Capitalei, condamnat pentru corupțieMădălin Dumitru, fostul director al Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei București, a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție, însă decizia nu este definitivă.

Conform deciziei instanței, Mădălin Dumitru va sta 8 ani sub supraveghere.

Instanța a mai dispus confiscarea mai multor sume de bani de la fostul director, care însumează peste 1,5 milioane lei (961.922 lei și 129.306 euro), el având de plătit și cheltuieli judiciare către stat de 60.000 lei.

De asemenea, lui Mădălin Dumitru i-a fost confiscat un dispozitiv de bruiaj semnal SMS.

Pe de altă parte, judecătorii au decis restituirea către fostul director a șapte telefoane mobile Iphone și a unui Black Berry, dar restituirea a opt ceasuri mărcile Ulysse Nardin, Longines, Mont Blanc, Cartier, Earnshaw, precum și a unui stilou Mont Blanc Joseph II Limited Edition.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Fostul director în Primăria Capitalei a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2014 pentru luare de mită, trafic de influență (6 infracțiuni), efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția, participație improprie la delapidare în formă continuată, abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracțiunea de spălare de bani și fals în declarații (3 acte materiale).

Mădălin Dumitru a fost șef al DGISP în perioada 2008 - 2013, pe vremea când Sorin Oprescu era primar general al Capitalei.

Conform DNA, după ce a fost numit în funcția de director al DGISP, Mădălin Dumitru a continuat să efectueze acte de administrare a societăților SC Precon SRL și SC Magistral SRL atât în mod direct, cât și prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.

"Ca urmare a exercitării acestor activități incompatibile cu funcția exercitată, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obținut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC Precon SRL de către administrator, la solicitarea sa și depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC Precon SRL pentru angajarea unui șofer personal, respectiv retribuția acestuia; costurile suportate de SC Precon SRL pentru asigurarea folosinței mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreținere) - Chrysler Grand Voyager, Audi A5, Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el și fiul său", spun procurorii.

Acesta a fost acuzat și de obținerea de foloase și pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20 octombrie 2010 - 16 mai 2013 (213.900 lei) și costurile aferente asigurării folosinței mai multor autoturisme.

În perioada 2009 - 2014, în calitate de director, președinte al comisiilor de evaluare, președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, el este acuzat de DNA că a pretins și primit de la o firmă foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații, materialele necesare și obiecte electrocasnice pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii, derularea în bune condiții a contractelor și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeași calitate, Mădălin Dumitru, prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul 'Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa', a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz 'Parapet metalic direcțional zincat' au fost decontați în plus 701 metri parapet nepus în operă.

Tot în perioada 2009 - 2014, el a primit de la reprezentanții a două societăți comerciale două autoturisme, unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6, și alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro și 9.000 lei în vederea obținerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăților la timp.

De asemenea, procurorii anticorupție au reținut faptul că Mădălin Dumitru a mai primit de la reprezentanții a două firme foloase necuvenite în valoare de 68.000 euro, precum și subcontractarea de lucrări către firmele controlate de el, acordarea cu titlu gratuit a unui autoturism pentru o rudă a sa și suportarea lucrărilor efectuate la imobilele familiei, iar pentru a ascunde proveniența sumelor de bani primite ca urmare a traficului de influență exercitat, inculpatul a solicitat întocmirea unui contract ce atestă, în mod nereal, existența unui raport comercial între două societăți comerciale.

Pentru derularea în bune condiții a contractelor încheiate cu Primăria București, la solicitarea lui Mădălin Dumitru, o societate comercială a încheiat contracte cu firmele pe care acesta le administra în fapt și a efectuat plăți nedatorate către acestea.

DNA îl mai acuză pe Mădălin Dumitru că a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008 - 2013.

"Astfel, în declarația de avere din data de 04.11.2008, acesta nu a menționat venituri în sumă de 150.000 de euro obținute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare - cumpărare pentru un teren în suprafață de 217 mp, situat în București. (...) În declarația de avere din data de 04.11.2010 nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obținute din cesionarea părților sociale la SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era. În declarația de avere din data de 10.06.2013, nu a declarat veniturile obținute din închirierea unui imobil situat în orașul Voluntari, județul Ilfov (5.500 euro pentru anul 2012, 11.100 euro pentru ianuarie - iulie 2013). În aceeași declarație de avere, inculpatul a declarat, în fals, venituri în sumă de 500.000 lei și 150.000 euro obținute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare - cumpărare și nu a declarat opt ceasuri (Longines, Mont Blanc etc.)", mai spune DNA.

Comenteaza aceasta stire