duminică, 25 august 2019

Peste 35 de șoferi de camioane protestează pe Autostrada Transilvania, la GilăuPeste 35 de șoferi de camioane protestează, luni, pe Autostrada Transilvania, la Gilău, județul Cluj, ei parcând autovehiculele pe o bandă de circulație de pe fiecare sens, fără a bloca însă traficul, și spun că sunt nemulțumiți de introducerea accizei la motorină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șoferii au parcat camioanele pe Autostrada Transilvania, la Gilău, ocupând câte o bandă de circulație pe sens, dar fără a bloca traficul rutier.

Ioan Muncaciu, reprezentantul Asociației Micilor Transportatori Cluj, a declarat că protestul a fost declanșat față de introducerea accizei la motorină, de 7 eurocenți pe litru, și față de amenzile mari percepute transportatorilor de către Poliția Rutieră.

"Protestăm față de acciza pe motorină, care ne afectează afacerile, dar nu am dorit să blocăm traficul și drumurile. La un camion sub șapte tone, care înregistrează 150.000 de kilometri parcurși anual, noua acciză va duce la o creștere cu 2.700 de euro pe an la factura de alimentare cu combustibil. O firmă care are zece camioane va trebui să plătească în plus 27.000 de euro anual. Asta înseamnă că se închid afacerile transportatorilor, din cauza costurilor prea mari. De asemenea, protestăm și față de amenzile prea mari aplicate de Poliția Rutieră. Am semnat în mai o minută cu autoritățile centrale în care ni s-a promis că amenzile vor fi reduse, dar nu s-a întâmplat nimic", a spus Muncaciu.

Potrivit acestuia, șoferii clujeni așteaptă semnale de la București, de la liderii asociațiilor de transportatori, pentru a decide ce acțiuni vor întreprinde în continuare.

Și în Sibiu, traficul pe centura ocolitoare a municipiului este complet blocat, luni dimineață, din cauza protestului transportatorilor, în zonă fiind oprite peste 120 de autovehicule de mare tonaj, iar mai multe echipaje de Poliție încearcă să fluidizeze circulația.

De asemenea, în Arad, aproximativ 150 de șoferi de camioane participă, luni dimineață, la un protest pe DN 7, spre Vama Nădlac, traficul rutier desfășurându-se cu dificultate din cauza coloanei de automarfare care se deplasează cu viteză redusă.

Transportatorii rutieri de mărfuri au comunicat că au oprit, luni, activitatea și nu au mai trimis mașini în curse, iar autocamioanele care sunt pe trasee se vor duce în parcări, declara pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu, reprezentantul Confederației Naționale Rutiere (CNR).

Augustin Hagiu spunea că transportatorii rutieri de mărfuri așteaptă, în primul rând, ca Ministerul Transporturilor să își respecte promisiunile asumate prin minuta semnată în luna mai, în urma cărora protestele anunțate atunci au fost suspendate.

Hagiu preciza că, după ce vor fi rezolvate solicitările menționate în minuta încheiată în luna mai, se poate intra într-un dialog cu reprezentanții Ministerului Transporturilor.

În minuta din 22 mai, semnată de Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în acea perioadă, și reprezentanții UNTRR și CNR, Radu Dinescu și Meyer Siegfried, se arăta că, în maxim 30 de zile, MT va analiza propunerile partenerilor sociali și, ulterior, va propune un program punctual pentru soluționarea problemelor.

De asemenea, în document se menționa că vor fi constituite subcomisii de specialitate, formate din reprezentanți ai MT și ai transportatorilor, care să dezbată și să promoveze modificări și completări ale unor acte normative.

Confederația Națională Rutieră anunța, în 5 decembrie, că din 9 decembrie transportatorii rutieri de mărfuri opresc activitatea, pe termen nelimitat, susținând că "au epuizat toate căile diplomatice" în relația cu autoritățile, care nu își respectă angajamentele, și că cea mai recentă "lovitură" din partea Guvernului este creșterea accizelor la carburanți.

Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe, incluzând și soluții pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederației nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu "a refuzat întâlnirile cu reprezentanții patronatelor membre CNR".

Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri susțin că mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanților, prin creșterea accizei și prin noua taxă de 7 eurocenți.

În 22 mai, transportatorii rutieri au renunțat la protestul anunțat, după o întâlnire de câteva ore cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.

Reprezentanții CNR au cerut Guvernului corectarea "anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de corupție și un dialog constructiv". Aceștia au criticat existența unor suprapuneri legislative și situațiile în care mai multe acte normative reglementează aceleași situații.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România are 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Mediafax

Comenteaza aceasta stire