miercuri, 16 ianuarie 2019

Polițist anchetat după ce a îmbălsămat și dus la groapă morți în timpul serviciului!Polițistul Ioan Cosmațchi de la Postul de Poliție Bălăceana, județul Suceava, este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată și conducere fără permis. Acesta este acuzat că a îmbălsămat, îmbrăcat și transportat la groapă mai multe persoane moarte, scrie adevarul.ro.

La data de 24 aprilie 2018, polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, au făcut percheziții, în baza mandatelor de percheziție emise de Tribunalul Suceava, în șase locații, printre care sediul unui post de poliție din zona rurală a județului Suceava, domiciliile unor persoane fizice și sediul unei persoane juridice.

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava. După finalizarea perchezițiilor, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse în vederea audierilor cinci persoane, una dintre acestea, polițist, având calitatea de suspect. La aceeași dată s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ioan Cosmațchi, agent de poliție la Postul de Poliție Bălăceana, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată, și pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană căreia i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce, în formă continuată.

Față de agentul de poliție s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în perioada august – decembrie 2017, polițistul Ioan Cosmațchi a desfășurat în mod continuu operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea îndeplinită, funcția de agent de poliție, încălcând dispozițiile art. 45 alin. 1 lit.g din Legea nr. 360/2002, respectiv a administrat în fapt o societate comercială (în cadrul căreia nu deține nicio calitate oficială), cu sprijinul soției sale, care a acționat în unele cazuri ca persoană interpusă.

Cosmațchi este acuzat că a prestat servicii funerare, a gestionat achizițiile și livrările efectuate de societate, a făcut plăți și încasări, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, după cum urmează: a prestat servicii funerare complete sau parțiale (toate serviciile: îmbălsămarea și îmbrăcatul defunctului, asigurarea sicriului și a accesoriilor necesare, transport funerar, livrare de coroane și coșuri de flori etc. sau numai o parte din acestea) aferente unui număr de 43 de ceremonii de înmormântare; a vândut 35 de coroane funerare către diverși clienți, efectuând încasări și obținând și în acest mod venituri. La data de 29 august 2017, polițistul a efectuat transport mortuar la o ceremonie de înmormântare, conducând autovehiculul pe drumurile publice de pe raza localității Bălăceana, iar la data de 8 septembrie 2017, a efectuat transport mortuar la o altă ceremonie de înmormântare, conducând autovehiculul pe drumurile publice de pe raza localității Ilișești, deși exercitarea dreptului de a conduce îi era suspendată în perioada 16 iunie 2017 – 13 septembrie 2017.

Cercetările sunt continuate în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comenteaza aceasta stire