vineri, 19 iulie 2019

Președintele, despre incidentul din Marea Azov: Vom fi pregătiți să reacționăm proporționalPreședintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seară, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu și pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părților implicate să trateze cu calm conflictul.

 "Încă de la început, am solicitat să fiu informat de întreaga evoluție și așa s-a întâmplat, serviciile noastre m-au ținut la curent în timp real, o reacție oficială a României a fost emisă de MAE, după consultarea prealabilă cu noi. Urmărim cu foarte mare atenție și în timp real evoluțiile din Ucraina și, sigur, din zona strâmtorii Kerci unde s-a produs acel incident. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, așa cum și aliații noștri din NATO și prietenii noștri din UE au afirmat, și noi suntem de aceeași părere. Am adresat rugămintea părților implicate să trateze cu calm incidentul, să se meargă spre detensionare și, în acest fel, lucurruile pot mult mai ușor să revină la normalitate. În acest moment, urmărim în continuare ce se întâmplă și vom fi pregătți să reacționăm proporțional, însă în final pot să spun că pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare", a declarat Klaus Iohannis, la sediul Ambasadei României la Paris.

Întrebat dacă a avut o discuție cu președintele Ucranei, Petro Poroșenko, șeful de stat romîn a refuzat să răspundă.

Statele Unite au condamnat, luni seară, acțiunile "ilegale" și "arogante" ale Rusiei împotriva Ucrainei, iar Alianța Nord-Atlantică a cerut Moscovei să elibereze militarii ucraineni capturați. Ambarcațiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le și arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunțat o "agresiune" a Rusiei.

 

Comenteaza aceasta stire