marţi, 19 martie 2019

Primul regizor ale cărui filme au depășit pragul de încasări de 10 miliarde dolariSteven Spielberg a devenit primul regizor ale cărui filme au depășit pragul de încasări de 10 miliarde de dolari la nivel mondial, fiind urmat în top de cineaștii Michael Bay și Peter Jackson, ale căror filme au generat câte 6,5 miliarde de dolari, potrivit huffingtonpost.com.

Dacă se ia în considerare rata inflației, încasările generate de filmele regizate de Steven Spielberg se ridică la 10,41 de miliarde de dolari, potrivit Box Office Mojo.

De asemenea, dacă se adaugă filmele produse de Steven Spielberg se obține cifra de 17,2 miliarde de dolari, potrivit aceleiași surse.

Dintre aceste filme, "E.T" și "Jaws" au generat cele mai mari încasări, cu 1,3 miliarde de dolari, respectiv 1,2 miliarde de dolari.

Steven Spielberg a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor cu drama din 1998 "Salvați soldatul Ryan". Cineastul american a câștigat alte două premii Oscar în 1994, cu filmul "Lista lui Schindler", în calitate de regizor și de producător al peliculei.

 În cei 40 de ani de carieră, Steven Spielberg a regizat aproximativ 30 de filme pentru marele ecran, iar cele mai multe dintre ele au marcat istoria cinematografiei mondiale. Dintre acestea fac parte "Duel pe autostradă/ Duel" din 1971, aflat la originea unui lungmetraj de televiziune, thrillerul "Fălci/ Jaws" (1975), "Întâlnire de gradul trei" (1977), "Indiana Jones și Căutătorii arcei pierdute" (1981), "E.T. Extraterestrul" (1982), "Culoarea purpurie" (1985). Printre producțiile sale din anii '90 se disting "Jurassic Park" și "Lista lui Schindler", dar și "Salvați soldatul Ryan" (1998). Filmul biografic "Lincoln" (2012), pentru care Spielberg a fost nominalizat din nou la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, i-a adus actorului britanic Daniel Day-Lewis cel de-al treilea Oscar din carieră, câștigat în 2013.

 

 

Comenteaza aceasta stire