duminică, 20 ianuarie 2019

Proiect privind datele personale: Cine le poate folosi! Carmen Dan: Și statul va fi sancționatProiectul care vizează folosirea datelor personale prevede, printre altele, modul în care statul poate să folosească datele personale ale fiecărui cetățean, dar și sancțiunile pentru utilizarea necorespunzătoare, Carmen Dan, ministrul de Interne,susține că și statul cade sub incidența sancțiunilor.

„Nu am făcut altceva decât să transpunem un Regulament European. Nu știu ce declară cei de la PNL. În eventualitatea în care îmi și pun la dispoziție neclaritățile pe care le au am toată disponibilitatea să clarific. Nu (acesz proiect nu prevede ca statul să nu fie sancționat-n.r.). Acest proiect de lege prevede un mecanism de prevenție. Astfel încât atunci când se constată o eventuală abatere să se înștiințeze și să se întocmească un plan de măsuri în așa fel încât acea abatere să fie corectată”, a declarat Carmen Dan, ministrul de Interne, marți în Parlament.

„Se stabilește printr-o propunere legislativă cadrul dispozitiv și de administrare și printr-o altă propunere legislativă se stabilește cadrul de sancționare”, spus Dan.

Întrebată dacă statul va putea fi sancționat, Carmen Dan a răspuns afirmativ.

„Concret, da, cu aceleași limite ale sancțiunilor (ca și pentru instituțiile private-n.r.). Voi fi în comisie și în Parlament ca să susțin această inițiativă. (...) Era nevoie (de această inițiativă legislativă-n.r.) pentru că aveam termen de transpunere”, a spus Carmen Dan.

Alături de senatorul Șerban Nicolae, Carmen Dan a propus 6 amendamente la proiectul privind folosirea datelor personale. Printre acestea se află și interzicerea prelucrării datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri este interzisă cu excepția prelucrărilor efectuate de către sau sub controlul autorităților publice, în limitele puterilor ce le sunt conferite prin lege și în condițiile stabilite de legile speciale care reglementează aceste materii, care să prevadă și garanții adecvate pentru persoana vizată", se arată în expunerea de motive.

La capitolul sancțiuni, se prevede că Autoritatea Națională de Supraveghere "poate lua măsuri colective prevăzute de art. 58, alin. 2 lit. a-h și lit. j din regulamentul general privind protecția datelor. Constituie contravenție fapta de încălcare de către autoritățile și organismele publice a dispozițiilor din Regulamentul General privind protecția datelor referitoare la: a) obligațiile operatorului și ale persoanei împuternicite de operatori în conformitate cu articolele 8, 11, 25-39, 42 și 43".

Tot la capitolul sancțiuni, este prevăzut faptul că nerespectarea unei decizii sau unei limitări temporare sau definite asupra prelucrării sau a suspendării fluxurilor de date poate duce la sancțiune.

Comenteaza aceasta stire