duminică, 20 ianuarie 2019

Regina Elisabeta a II-a a împlinit 92 de ani. Planurile pentru aniversarea monarhului cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanicMai multe staruri, precum Shaggy, Tom Jones și Sting, vor lua parte la un eveniment muzical organizat de BBC cu ocazia celei de-a 92-a aniversări a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, potrivit ETonline.

Celor menționați mai sus li se alătură Shawn Mendes, Kylie Minogue, Craig David, Ladysmith Black Mambazo și Anne Marie.

Evenimentul va avea loc la Royal Albert Hall din Londra și va fi difuzat de BBC chiar pe 21 aprilie, data nașterii reginei Elisabeta a II-a.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al reginei, "mai mulți membri ai familiei regale" se vor afla în public.

21 aprilie 1926 este data de naștere a reginei Elisabeta a II-a, însă suverana britanică mai are o aniversare oficială în luna iunie, tradițional marcată printr-o ceremonie denumită "Trooping the Colour" (Salutul Culorilor).

Începând din 1748, aniversarea unui suveran britanic este oficial celebrată în iunie, printr-o ceremonie denumită "Trooping the Colour" (Salutul Culorilor).

Această ceremonie își are originea în pregătirile pentru război din trecut, când toate steagurile erau strânse și arătate soldaților britanici înainte de luptă, pentru ca aceștia să le recunoască în iureșul bătăliilor.

Aprilie va fi o lună aglomerată pentru familia regală britanică: în afară de aniversarea reginei, se așteaptă nașterea unui nou strănepot al acesteia, cel de-al treilea copil al prințului William și ducesei Catherine de Cambridge.

De asemenea, pe 19 mai se va căsători prințul Harry, nepotul său, cu fosta actriță americană Meghan Markle.

În septembrie 2015, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu își revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic.

Atunci când era o tânără prințesă, Elizabeth nu se aștepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru faptul că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată.

Elizabeth a II-a a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei.

În acel moment, Elizabeth a II-a a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce își are originea în regele normand William Cuceritorul, care a câștigat tronul britanic în anul 1066, după o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bătăliei de la Hastings.

În anul în care a devenit regină, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunțase că deține bomba atomică.

Regina Elizabeth a II-a este căsătorită cu prințul Philip, în vârstă de 96 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanică are opt nepoți și cinci strănepoți.

 

 

Comenteaza aceasta stire