joi, 20 septembrie 2018

Regulamentul privind instituirea Parchetului European, adoptat în Consiliul JAIMiniștrii justiției din 20 state membre UE au adoptat, azu, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg, textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, după aprobarea sa de către Parlamentul European în data de 5 octombrie.

„Este un moment istoric pentru construcția europeană. România a înțeles să participe la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European, menită să contribuie la protecția intereselor financiare ale Uniunii. În același timp, România ia în considerare și faptul că există judecători provenind din statele membre care participă, pe competențe diferite, la realizarea justiției europene. (..) Suntem deschiși să contribuim la operaționalizarea activității Parchetului European, dar și la discuțiile ce vor fi dedicate extinderii competențelor acestuia; există numeroase alte infracțiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite și combătute numai împreună, la nivel european. Personal cred că extinderea competenței la fapte de terorism va constitui doar o treaptă înspre extinderea competențelor Parchetului European la alte tipuri de infracțiuni cu dimensiune europeană”, a declarat Tudorel Toader, prezent la reuniune.

Miniștrii justiției au avut dezbateri de orientare asupra propunerii de regulament privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și confiscare (chestiunea domeniului de aplicare) și asupra propunerii de regulament de instituire a unui sistem centralizat de identificare a statelor membre care dețin informații privind condamnările resortisanților țărilor terțe și ale persoanelor apatride, transmite Ministerul Justiției.

Delegația română a avut o întâlnire cu ministrul justiției din Danemarca, Søren Pape POULSEN, în care "au fost abordate aspecte ce țin de cooperarea judiciară și de agenda bilaterală, fiind avansate soluții concrete pentru transferul persoanelor condamnate. În baza acestor soluții concrete urmează ca în perioada următoare să fie demarate, la nivel de experți din ministerele de justiție, procedurile de transfer, cu respectarea cerințelor legale și a standardelor europene în materia condițiilor de detenție", potrivit Ministerului Justiției.

Comenteaza aceasta stire