vineri, 22 martie 2019

Regulile privind înscrierea la ora de religie, schimbate de Ministerul Educației, în urma unei decizii CCR de încălcare a ConstituțieiMinistrul Educației a semnat un ordin de ministru prin care părinții își vor da acordul pentru ora de religie doar o singură dată pentru toată perioada de școlarizare, nu în fiecare an, așa cum se întâmpla până acum. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial și nu a fost pus în dezbatere publică.

 "Metodologia de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării științifice nr. 5.232/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 din 24 septembrie 2015, se modifică după cum urmează: (...) art. 3, alin. 5 - Cererea depusă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii", reiese din Ordinul nr. 3.218 din 16 februarie 2018, publicat în Monitorul Oficial, pe data de 12 martie 2018.

 

Concret, de acum încolo, părinții își vor înscrie copiii la ora de religie o dată pentru tot învățământul preuniversitar, nu o vor mai face în fiecare an.

În veche metodologie, se stipula că părinții, tutorele sau elevii majori pot depune cererile de înscriere la ora de religie până la sfârșitul lunii decembrie pentru anul școlar următor.

Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea Educației Naționale este neconstituțional. Articolul prevedea că sunt obligați să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie. Prin decizia CCR a devenit obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina.

În formularul de înscriere la ora de religie se solicită directorului unității de învățământ participarea elevului la orele de religie, cu menționarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federația Comunităților Evreiești din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Organizația Religioasă Martorii lui Iehova.

 

Comenteaza aceasta stire