miercuri, 20 februarie 2019

Roger Federer, învins în semifinale la Wimbledon, de la 2-0 la seturi și minge de meciKevin Anderson a produs cea mai mare surpriză la Wimbledon 2018, dând peste cap mecanismul perfect al lui Roger Federer. Sud-africanul l-a întors pe deținătorul trofeului de la 2-0 la seturi și minge de meci și s-a impus cu 13-12 în decisiv, la capătul unui meci dramatic, 6-2, 7-6, 5-7, 4-6, 11-13.

Federer a deschis meciul cu break în fața înaltului său adversar. Anderson a fost vulnerabil pe toată perioada manșei, închisă de Roger Federer în mai puțin de o jumătate de oră.

Setul doi a lăsat la iveală ezitări pe lovitura favorită a lui Federer. Anderson a profitat în primă fază, a pornit ca din tun cu 3-0, însă elvețianul a reușit să egaleze, ducând setul spre tiebreak, chiar dacă sud-africanul a fost constant omul mai periculos, conducând în trei dintre ultimele patru game-uri pe lansarea principalului favorit - fără a obține totuși break.

Anderson a avut inițiativa și în tiebreak, dar, din nou, a ieșit pe locul doi: în primul punct a folosit bine returul spre corpul lui Federer pentru a obține punct contra serviciului în tiebreakul setului doi și un 2-0 pe tabelă. La fel ca și cu doar câteva minute înainte însă, nu a fost o desprindere decisivă. Federer s-a folosit de slice și săritura scăzută a mingii pentru a-l încurca pe sud-african, recuperând și mai apoi făcând saltul în față, cu serie de trei puncte câștigate consecutiv. Două servicii marcă-înregistrată și un rever decisiv în lung de linie au completat sprintul octuplului campion spre 5-2. Anderson a avut nevoie de un serviciu doi forțat pentru a rămâne la distanță rezonabilă de adversar. Federer și-a complicat existența, la 6-3, ratând în spatele serviciului două forehanduri din poziții dominante. Deținătorul trofeului și-a reparat însă greșeala pe retur, dominând din nou de pe linia de fund a terenului, și și-a dublat avantajul la seturi, 2-0 după o oră și 20 de minute de joc.

Salvând setul doi, în ciuda greșelilor și amenințării crescânde venite din partea lui Kevin Anderson, Federer și-a trecut în cont al 300-lea set câștigat la All England Club și și-a egalat și recordul pentru cea mai lungă serie de seturi câștigate consecutiv la Londra - 34.

Setul trei a curs fără perturbări, până aproape de final. La 5-5, a început nebunia: Federer a ratat minge de meci pe retur, Anderson a apăsat accelerația și, la 5-5, a profitat de ezitările apărute și pe rever, și pe forehandul elvețianului, pentru a face break. Federer a început în transă jocul de totul sau nimic de la 5-6. A sprintat spre 40-0, însă Anderson a avut nouă vieți în acest set și le-a folosit pe toate, pentru a întrerupe seria-record de 34 de seturi câștigate consecutiv de elvețian pe iarba de la Wimbledon.

Setul trei a urmat un curs similar. Patru game-uri în care serveorul s-a impus fără emoții, apoi schimburi din ce în ce mai tăioase. Anderson a găsit breșa în celebrul game șapte, afăcut break și a amenințat cu decisivul. Două game-uri albe, împărțite echitabil, apoi un senzațional game de final pe serva lui Anderson, construit cu lovituri câștigătoare, în care Federer a fost la un fir de iarbă de recuperarea break-ului. Anderson a răspuns însă loviturilor excepționale ale lui Federer cu execuții proprii stelare și, după două egalități și minge de break, a închis manșa învingător, cu as.

Decisiv cât o finală, cu raliu de 21 de puncte care l-a convins pe Federer să schimbe tactica

Primul care a resimțit presiunea în start de set decisiv a fost Federer. Anderson a continuat să evolueze la un nivel de excepție, iar la 1-1 și 0-30 a avut de gestionat o situație delicată. A revenit cu as, forehand câștigător și multă precizie la serviciu, rezistând iureșului din Africa de Sud.

Moment critic pentru Anderson: la 2-3, o eroare mare, cu dreapta din interiorul terenului trimisă dincolo de culoarul de dublu și 0-30. Serviciul, reverul și forehandul inside-out au fost insă magistrale, în această succesiune, sub presiune. A fost rândul sud-africanului să revină cu patru puncte consecutive de la 0-30, pentru o a treia egalitate în set, la 3-3.

Loviturile puternice ale lui Anderson au măcinat și în startul game-ului pe serviciul lui Federer. Dar, așa cum a făcut-o de atâtea ori pe terenul pe care îl numește acasă, Federer s-a putut bizui pe serviciu. Patru puncte de nereturnat. 4-4.

Balanța a continuat să se dea peste cap violent, dintr-o parte în alta, cu repeziciune. Anderson s-a trezit luat la pumni pe lansare de la 40-0, dar serviciul său i-a îndoit mâna Regelui Roger atunci când a contat mai mult - la minge de break și 5-3. două egalități mai târziu, calmul sud-african se salva, după un rever în plasă al deținătorului trofeului.

Prima greșeală a meciului pe schema serviciu-voleu pentru Federer a venit într-un game 9 în care elvețianul a spus răspicat că va juca mai agresiv și puncte mai scurte. În game-ul precedent, Anderson tocmai ce ieșise învingător dintr-un maraton ca pe zgură, nadalian, de 21 de lovituri. Un tip de raliu care, evident, nu i-a plăcut lui Federer.

Roger Federer s-a ținut de strategie. A servit aspru și, din patru puncte, a expediat game-ul său, punîându-l din nou în oala cu presiune pe Anderson. Forehand câștigător, apoi atac-tăvălug peste fileu și voleu de generic. Anderson, o dată în plus a găsit resurse și răspuns în serviciu. Expresul din Basel a dat capul pe spate, dezamăgit, după ce o execuție pretențioasă nu a găsit terenul. S-a văzut egalat de la 30-0 contra serviciului. La egalitate, Anderson i-a înfipt un cuțit în inimă - serviciu în exterior, ca o săgeată supersonică. Să fi fost vibrațiile acelei mingi care au făcut ca mâna elvețianului să tremure puțin și să trimită dreapta prea lung... Certitudinea, setul a ajuns în prelungiri. La 6-6. Fără posibilitate de tiebreak. Federer a fost la două puncte de victorie, aici.

Fără discuție, Anderson a fost în zi de grație, miercuri, 11 iulie, pe Terenul 1. S-a descurcat și când returul lui Federer a venit direct pe tușă, iar jocul său sub presiune a fost impecabil de la 0-2. La 7-7, Roger Federer a avut un nou game complicat pe serviciu, după o greșeală cu voleu care l-a lăsat pe sud-african la două puncte de break. Însă decisivul nu avea să se încheie aici.

Prima dublă greșeală a meciului a apărut din racheta elvețianului la 2-2 la seturi, 11-11 la game-uri și 30-30. Un forehand ratat a venit mai apoi și i-a adus break-ul lui Kevin Anderson.

Federer a sperat doar câteva secunde la reluare. Pe o eroare a lui Kevin Anderson. Au urmat însă servicii glaciale, robotice ale uriașului de 2,03 m. Și cel mai mare șoc al turneului de la Wimbledon, care și-a pierdut campionul în exercițiu și principalul favorit. Pe scurt, Regele a mai murit o dată la Wimbledon. 11-13. La zece ani de la prima pățanie: 7-9 în finala memorabilă cu Rafael Nadal.

Comenteaza aceasta stire