joi, 17 ianuarie 2019

România interzice din vară pungile din plastic!Începând cu vara acestui an, pungile din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, vor fi interzise în România. Asta după ce Comisia Europeană a adoptat prima strategie la nivel european privind materialele plastice. Potrivit documentului, toate ambalajele de pe teritoriul european vor deveni reciclabile până în 2030.

Concret, se dorește reducerea consumului de articole din plastic de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.

„Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea și în organismele noastre. Singura soluție pe termen lung este reducerea deșeurilor din plastic, printr-o reciclare și o reutilizare sporite”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

Țări precum Italia, Franța, Danemarca sau Irlanda au interzis complet utilizarea pungilor de plastic și au trecut la folosirea celor din material textil, care nu prezintă la fel de multe riscuri pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor și cea a animalelor.

Pungile care vor dispărea în urma aplicării directivei sunt cele din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni), cu mâner. Concret, ele vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională cât și la comercializare.

Nu va fi o migrare ușoară și nici nu e sănătos să faci trecerea de azi pe mâine, dar România e în urmă cu toate directivele europene de mediu. Până în 2020, România are obligația de a recicla jumătate din cât produce astăzi, plasticul fiind cea mai mare resursă nevalorificată corespunzător. Trebuie să înăsprim această legislație, ca omul să înțeleagă că tot el este afectat direct și indirect, în foarte scurt timp”, a explicat, pentru „Adevărul”, Andrei Coșuleanu, directorul executiv Let's Do It Romania. 

Comenteaza aceasta stire