luni, 28 mai 2018

Rusia și Belarus au dat startul controversatului exercițiu militar Zapad-2017Exercițiul militar Zapad-2017, care se va desfășura în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, a provocat temeri în rândul țărilor din zonă, care și-au exprimat îngrijorările în privința unor posibile acțiuni ofensive ale Moscovei.

Rusia a dat asigurări că exercițiul are un caracter "pur defensiv", urmând ca la manevre să participe 12.700 de militari, informează site-ul postului France 24.

Pe de altă parte, numeroși oficiali europeni susțin că peste 100.000 de militari ruși ar putea participa la exercițiul militar Zapad-2017, adăugând că Moscova vrea să facă o demonstrație de forță.

Președintele de la Kiev, Petro Poroșenko, s-a declarat îngrijorat de exercițiul militar ruso-belarus, afirmând că nu exclude posibilitatea creării unor formațiuni de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean.

Moscova a respins temerile privind exercițiul, spunând că reprezintă doar un nou exemplu de "mit privind așa zisa amenințare rusească".

Manevrele se vor desfășura în nord-vestul Rusiei, inclusiv în enclava Kaliningrad, dar și pe teritoriul Belarusului.

Autoritățile de la Minsk au anunțat că exercițiul va simula operațiunile împotriva forțelor unei regiuni rebele fictive susținute de statele europene din zonă, în timp ce Moscova susține că scenariul se referă la acțiuni agresive ale unor "grupuri extremiste" care încearcă să comită "atacuri teroriste".

În acest context, Suedia, țară cu statut neutru, a anunțat că urmează să desfășoare cele mai mari exerciții militare din ultimii 20 de ani cu susținerea unor state NATO, pe fondul temerilor generate de creșterea puterii militare a Rusiei.

Comenteaza aceasta stire