marţi, 25 septembrie 2018

RUSIA: Sistemul american de apărare antirachetă subminează stabilitatea globalăPașii făcuți de Statele Unite pentru desfășurarea unui sistem de apărare antirachetă la nivel global subminează stabilitatea strategică, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenției Tass.

Lavrov a participat la o conferință pe tema neproliferării armelor nucleare, la Moscova.

"Încercările unor țări, precum și alianțele politice și militare, de a perturba echilibrul actual în domeniul controlului armelor, par extrem de periculoase. Hotărârea lor de a obține un avantaj militar și de a folosi forța pentru îndeplinirea obiectivelor politice de moment subminează în mod semnificativ stabilitatea strategică. Unul dintre aspectele-cheie în această privință se referă la încercările SUA și ale aliaților săi din Europa, din regiunea Asia-Pacific și din alte regiuni să creeze un sistem global de apărare antirachetă și să aducă elementele sale mai aproape de granițele Rusiei și Chinei", a spus ministrul rus de Externe.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană.

Comenteaza aceasta stire