sîmbătă, 15 decembrie 2018

Școlile în București vor fi ÎNCHISE luni și marți, în urma avertizării cod portocaliu de ger!Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, astăzi, la ședința comandamentului de iarnă, că, având în vedere avertizarea cod portocaliu de ger sub care se va afla Bucureștiul, școlile vor fi închise în zilele de luni și marți.

Din analiza pe care a realizat-o, extrem de responsabil, cu domnul prefect, cu doamna director ANM București- Ilfov, cu domnul inspector general școlar al Municipului București, am luat împreună decizia și va fi comunicată în cursul zilei de astăzi, ca luni și marți să nu aibă loc cursuri în București și probabil se va extinde această decizie. Nu pot eu să o anunț, ci autoritățile locale si responsabile probabil pentru toată zona în care va fi anunțat codul portocaliu. Este vorba despre vânt, ger și de asemenea ninsoare temporar abundentă", a declarat primarul general al Capitalei.

 

Gabriela Firea le-a transmis contestatarilor deciziilor de acest fel că preferă să fie precaută decât să numere victime.

"Eu prefer să venim întotdeauna cu măsuri de prevenție. Prefer să se spună că am fost ușor-ușor prea alertați decât să numărăm victime", a completat edilul.

 

"Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu, am discutat cu reprezentanții Ministerului Educației (...) intenția de a suspenda cursurile pentru zilele de luni și marți în toate unitățile de învățământ preuniversitar, pornind de la învățământul preșcolar, gimanzial și liceal, cel puțin în cele de stat, în unitățile de învățământ particular, decizia aparține conducerilor acestora. (...) Astăzi (duminică -n.r.) va pleca către unitățile de învățământ o adresă prin care vom comunica decizia pe care am luat-o și voi atrage atenția conducerilor unităților de învățământ despre responsabilitatea ce le revine pentru asigurarea condițiilor de funcționare în condiții optime, asigurarea în bune condiții a instalațiilor de furnizare a energiei electrice, gaze, apă și orice altă problemă se poate ivi să fie anunțată cu rapiditate", a declarat inspectorul general școlar al Municipiului București, Florin Lixandru.

Duminică dimineață, a intrat în vigoare o atenționare cod galben de frig, care vizează toată țara, fiind valabilă până pe 1 martie, la ora 10.00. Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece. Din seara zilei de sâmbătă și până duminică noapte, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

O altă atenționare, de data aceasta cod portocaliu de ger, va intra în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 și expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. Totodată, din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Comenteaza aceasta stire