luni, 26 august 2019

Spania: Procesul istoric al separatiștilor catalani a ajuns la finalDupă patru luni de audieri, procesul istoric a 12 separatiști catalani pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017 a ajuns la final miercuri în Spania, urmând ca în câteva luni să se pronunțe o sentință extrem de sensibilă politic, relatează AFP.

Foști membri ai guvernului catalan, fostul președinte al parlamentului regional sau președinți ai unor organizații separatiste, cei 12 separatiști sunt judecați de Curtea Supremă pentru organizarea la 1 octombrie 2017 a unui referendum pentru autodeterminare, interzis de către justiție, urmat pe 27 octombrie de o vagă declarație de independență votată de parlamentul catalan.

Decizia tribunalului este așteptată în toamnă. Inculpații intenționează deja să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului. Aflat în detenție provizorie ca și alți opt, fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras este principalul acuzat în absența fostului președinte regional Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia, unde a scăpat de urmărirea penală. În timpul procesului, Junqueras a fost ales eurodeputat spaniol, dar riscă 25 de ani de închisoare.

"Votarea (...) și apărarea republicii dintr-un parlament nu pot constitui o infracțiune", a spus el într-o intervenție de câteva minute în fața tribunalului. "Cel mai bine pentru toată lumea, pentru Catalonia, pentru Spania, pentru Europa este ca problema să fie adusă înapoi pe teren politic (...) de unde n-ar fi trebuit să plece niciodată" a adăugat Junqueras.

Susținătorii independenței, care îi califică pe cei arestați drept ''deținuți politici'', au lansat un apel la manifestații după încheierea procesului la Barcelona (nord-estul Spaniei), unde a fost instalat un ecran gigant pentru a urmări declarațiile acuzaților. "Această judecată este o anomalie democratică", a spus Abel Vila, un student în vârstă de 25 de ani care a urmărit audierea având în mână un drapel separatist.

Justiția și guvernul din Spania susțin că inculpații nu sunt judecați pentru ideile lor, ci pentru încălcarea legii. Condiție indispensabilă pentru infracțiunea de rebeliune, de care sunt acuzați nouă din cei 12 separatiști, existența sau nu a unei revolte violente ar fi fost problema centrală a acestui proces.

Parchetul nu a ezitat să descrie evenimentele din 2017 ca o "lovitură de stat" care a avut loc într-un ''climat de insurecție''. Pe de altă parte, avocații sunt împărțiți pe acest subiect. Apărarea scuză rebeliunea, argumentând că violența a apărut aproape exclusiv de la forțele de ordine trimise pentru a împiedica referendumul.

Pentru avocații separatiștilor, aceștia sunt vinovați în cel mai rău caz de nesupunere, o infracțiune sancționată prin interzicerea dreptului de vot.

''Faptele relatate de acuzare nu corespund realității'', a insistat miercuri Marina Roig, avocatul lui Cuixart Jordi, unul dintre acuzați.

Opiniile diametral opuse ale ambelor părți reflectă o dezbatere la fel de polarizată și în afara Curții Supreme.

La mai mult de un an și jumătate de la tentativa de secesiune, Catalonia este guvernată de separatiști și profund divizată, în timp ce problema catalană rămâne în centrul dezbaterilor politice naționale.

Socialistul Pedro Sanchez, șeful guvernului spaniol, a început negocierile cu partidele pentru a obține în parlament votul de încredere pentru executivul său și încearcă să facă acest lucru fără sprijinul separatiștilor catalani. Aceștia i-au creat probleme de la începutul procesului, provocând inclusiv convocarea de alegeri anticipate în aprilie prin refuzul de a aproba bugetul de stat.

Potrivit analistului poltic Josep Ramoneda, în acest context ''este destul de ipotetic că guvernele spaniol și catalan să poată dialoga'', separatiștii insistând pentru un referendum privind autodeterminarea și de care Madridul nu vrea să audă.

Și ''indiferent care va, sentința va fi interpretată de mișcarea de independență ca un element de care să se agațe pentru a încerca să se mobilizeze din nou", a apreciat Oriol Bartomeus, profesor de științe politice la Universitatea autonomă din Barcelona. 

Comenteaza aceasta stire