vineri, 22 martie 2019

Summit-ul NATO. România a obținut un centru de comandă operaționalStructura de comandă și control a NATO a fost aprobată, joi, la summit-ul NATO de la Bruxelles, România obținând astfel o structură de comandament operațională a Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul țării noastre, anunță Administrația Prezidențială.

"A fost aprobată noua Structură de comandă și control a NATO - mai flexibilă, adaptată realităților strategice. În forma sa revizuită, ea va putea să acopere mai bine nevoile specifice regionale și cele de ansamblu pentru o mai bună conducere a apărării întregului spațiu euroatlantic. Documentele Summitului menționează, în acest context, oferta României de a găzdui o structură de comandament NATO la nivel de corp de armată pe teritoriul său, ca parte a Structurii de Forțe, necesară pentru planificarea întăririlor în regiune în caz de necesitate, ceea ce permite ulterior acestei reuniuni demersuri aliate în acest scop", se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre lucrurile obținute de România, în cadrul summit-ului NATO de la Bruxelles, un centru de comandă operațional și îmbunătățirea statutului brigăzii multinaționale.

"În acest an, în acest demers al nostru de întărire a prezenței NATO pe Flancul Estic am obținut două lucruri pe care le consider foarte importante. Am obținut un centru de comandă așa-zis de 3 stele, un centru de comandă operațional, cum ne-au explicat specialiștii noștri, fiind un centru de comandă între nivelul tactic cel mai de jos și nivelul strategic cel mai de sus, un centru important. Noi credem că vom avea în final, când centru este complet, în jur de 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo. Doi, am obținut o îmbunătățire, o upgradare se numește, a statutului Brigăzii Multinaționale pe care am înființat-o, care Brigadă Multinațională acum a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalți aliați pentru o prezență cât mai solidă în cadrul acestei Brigăzi Multinaționale. Iată, deci, două rezultate de care putem să fim mândri", a declarat, joi, la Bruxelles, șeful statului Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Președintele României a adăugat că, în cadrul sesiunii dedicate Afganistanului, a transmis că România va crește, în 2019, numărul de personal în această țară la peste 950 de oameni.

"A fost o sesiune dedicată Afganistanului. Aici pot să vă spun că noi ne-am angajat prima dată în CSAT și astăzi am transmis aliaților că vom crește numărul de personal în Afganistan, de la cât avem acum, 770 și ceva de oameni, în special militari, vom ajunge la peste 950 anul viitor, care vor fi și militari, și jandarmi, și desigur ceva personal civil", a explicat Iohannis.

Cu privire la alocarea a peste 2% din PIB pentru apărare de către România, Iohannis a spus că "siguranța nu are preț", însă este o discuție complicată deorece trebuie avute în vedere și sumele din bugetul de stat alocate sistemului de sănătate și educație.

Referitor la existența unui conflict în NATO și a pericolului de destrămare al Alianței Nord Atlantice, șeful statului român a explicat că președintele american Donald Trump nu a fost agresiv la summit-ul încheiat la Bruxelles, ci "a spus lucrurilor pe nume" .

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că țările NATO ar trebui să aloce în cele din urmă 4% din PIB pentru apărare, sugerând o dublare a obiectivului de 2% stabilit anterior la summitul NATO din Țara Galilor din 2014.

Comenteaza aceasta stire