marţi, 16 iulie 2019

Teodor Meleșcanu, noi detalii despre privind mutarea ambasadei la Ierusalim: 'Suntem pe ultimii metri'Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, joi, că finalizarea analizei privind oportunitatea mutării ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, se află ”pe ultimii metri”, el avansând în trecut mai multe termene pentru prezentarea acesteia.

”Știu că suntem pe ultimii metri să prezentăm materialul dorit”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, întrebat despre memorandumul privind relocarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, pe 18 septembrie, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile și că analizează avantajele și dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna următoare urma să se prezinte o decizie.

 „Am primit și ultimul aviz. O să prezentăm în cursul săptămânii viitoare. Deocamdată suntem în etapa în care analizăm care sunt avantajele și dezavantajele. Se vor prezenta reprezentanților politici și sigur că atunci se va lua o decizie. Eu cred că într-o săptămână. Din câte știu ultimul minister care ne-a transmis observațiile. S-a întâmplat deja acum două zile, deci nu e o problemă în timp foarte mare”, a afirmat ministrul de Externe, pe 18 septembrie, Teodor Meleșcanu.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunțat în luna mai intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Toate liniile mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce privește statutul Ierusalimului ”, a spus Klaus Iohannis în timpul discursului ținut cu prilejul primirii șefilor de misiuni și a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în condițiile în care, în luna mai, Guvernul a anunțat intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum în acest sens.

Pe 26 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, anunța că analiza care prezintă avantajele și dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în acea săptămână către Președinție, Guvern și Parlament.

 

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleșcanu a spus că "nu există concluzii există avantaje și dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia". Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea "există" și că este "unul din elemente care trebuie avut în vedere".

În luna mai, Guvernul a anunțat intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care șeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este și acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Pe 19 iunie, președintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice șansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Ambasada Israelului la București a confirmat, luni, pentru agenția MEDIAFAX, ședința comună a guvernelor României și Israelului, aceasta urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegația miniștrilor fiind condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

"Ambasada Statului Israel confirmă că ședința comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegație urmează să facă parte miniștrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o ședinta G2G. Temele de discuție abordate vor fi relațiile bilaterale, relația cu Uniunea Europeană precum și cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce privește mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis și în discutiile cu alte state", se arată în răspunsul Ambasadei Israelului, către MEDIAFAX.

Comenteaza aceasta stire