vineri, 22 februarie 2019

Thailanda - Întoarcere dificilă spre normalitate pentru cei 13 tineri salvați din peștera inundatăCei 12 copii și antrenorul lor de fotbal care au fost salvați într-un mod aproape miraculos dintr-o peșteră inundată din nordul Thailandei vor trebui să treacă peste această traumă, însă drumul lor spre normalitate va fi lung și dificil, afirmă jurnaliștii de la AFP.

Copiii au fost separați de familiile lor timp de două săptămâni, privați de lumină și hrană, iar timp de nouă zile nu au știut dacă vor fi găsiți vreodată. Mediul în care au rezistat atât de mult timp era la rândul lui generator de angoase: o apă tulbure, care i-a urmărit în tuneluri și care înconjura micul promontoriu pe care s-au refugiat, unde au fost descoperiți aproape miraculos de doi scafandri britanici.

Pentru moment, autoritățile thailandeze afirmă că tinerii "au cu toții o sănătate mintală bună", protejați de "coconul" reprezentat de spitalul în care au fost internați și în care vor rămâne cel puțin o săptămână.

Coșmare, claustrofobie, tristețe, atacuri de panică... După o experiență traumatizantă de această amploare, experții afirmă că în lunile care vor urma astfel de simptome vor fi cât se poate de obișnuite.

"După o astfel de încercare, să te afli în circumstanțe similare, să fii în întuneric, într-o cameră cu ușa închisă, să fii nevoit să faci un test la tomograf sau chiar să înoți, poate să retrezească trauma", afirmă Jennifer Wild de la Centrul de cercetări asupra anxietății și traumelor din Oxford, vorbind pentru Science Media Centre despre drama trăită de acești copii.

În stare de șoc

"Dacă după o lună unii dintre ei vor rămâne încă în stare de șoc, ei vor fi trebui să fie atent monitorizați din punct de vedere medical", a declarat Yongyud Wongpriromsarn, expert în sănătate mintală din cadrul Ministerului Sănătății din Thailanda. Într-adevăr, dincolo de pragul de o lună, în timpul căreia oamenii sunt bântuiți de experiența negativă prin care au trecut, apare riscul de stres posttraumantic.

"Dacă vor putea să considere acea încercare drept o aventură ieșită din comun și să nu se gândească la felurile în care ar fi putut să își piardă viața, atunci vor putea mai degrabă să își revină foarte bine din punct de vedere emoțional", a explicat Jennifer Wild.

"Este important ca băieții să se concentreze mai degrabă pe faptul că au reușit să iasă la suprafață decât pe lucrurile care ar fi putut să li se întâmple", a adăugat aceeași specialistă.

Prezență liniștitoare

Prezența alături de copii a tânărului antrenor de 25 de ani, care a petrecut mai multe sejururi în mănăstiri budiste, a reprezentat un factor liniștitor, au subliniat autoritățile locale. "Erau cu toții împreună, ca o echipă, se ajutau între ei. Antrenorul lor a gestionat foarte bine situația", a declarat miercuri Thongchai Lertwilairatanapong, expert în cadrul Ministerului Sănătății din Thailanda, într-o conferință de presă organizată la spitalul din Chiang Rai, unde au fost internați cei 13 tineri.

Ei trebuie să rămână în spital timp de o săptămână, mai întâi în carantină, fără să poată fi îmbrățișați de părinții lor timp de câteva zile. Într-o primă etapă, părinții pot să îi vadă și să le vorbească printr-un geam.

La școala din Mae Sai, unde învăță majoritatea copiilor salvați din peșteră, colegii așteaptă cu nerăbdare revenirea lor.

"Să îi ajuți pe cei din cadrul grupului, să te gândești la viitorul lor, să revii la școală și în comunitate sunt progrese fundamentale", afirmă Boonruang Triruangworawat, directorul departamentului de sănătate mintală din cadrul Ministerului Sănătății thailandez. Potrivit părerii sale, copiii vor beneficia de o monitorizare psihologică timp de mai multe luni.

Evitarea mass-media

Echipajele de salvare au criticat folosirea dronelor de anumite companii mass-media locale în timpul operațiunii, întrucât unele dintre drone au stânjenit circulația elicopterelor care îi evacuau pe copiii scoși din peșteră.

Experții avertizează și în privința riscului generat de expunerea mediatică, recomandând copiilor să evite orice ședință foto și orice interviu, deoarece trebuie să fie protejați de mass-media.

"Copiii nu ar trebui să dea interviuri sau să fie solicitați pentru fotografii pentru o anumită perioadă", a recomandat Andrea Danese, psihiatru și cercetător specializat în știința stresului la King's College of London, citat de Science Media Centre.

Comenteaza aceasta stire